Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Ohlédnutí za strongman sezónou 2018

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Kalendář strongman soutěží pro rok 2018

Rok se s rokem sešel a máme tu číslovku 2019. Co přinese, zatím nevíme. Ale můžeme se ohlédnout a zhodnotit ten loňský rok 2018. Co všechno se stalo? Kdo vyhrál? Jaký rekord padl? Kdo se hřál na výsluní? Koho trápilo zranění? Podívejme se na vše trochu detailněji.

Světová scéna

Na mezinárodní scéně je ve srovnání s rokem 2017 všechno jinak. Rok 2018 se jasně nesl ve znamení obra jménem Hafthor Julius Bjornsson. Kam tenhle člověk přišel, tam vyhrál. Jistě zažil svoji životní formu, i když myslím, že zdaleka neřekl vše a i ten následující rok o něm hodně uslyšíme, hlavně při vyhlašování nejvyšší příčky stupně vítězů. Loni tomu možná nahrály okolnosti, ale určitě to není tak, že by bez nich nedošel k výsledku, ke kterému došel. Eddie Hall se stal strongmanským důchodcem, Briana Shawa a Zydrunase Savickase trápila různá zranění, a tak Thor měl cestu o něco snazší.

Hafthor Julius Bjornsson letos vyhrál Europe's Strongest Man, Arnold Strongman Classic, World's Strongest Man, World's Ultimate Strongman a další. Také se zúčastnil na závěr sezóny jedné soutěže v trojboji. Dle svých slov si šel disciplíny jen zkusit po dlouhých osmi letech, co v trojboji nezávodil. A co se stalo? Hádejte. Ve vší skromnosti pokořil total 1100 kg a zároveň se přidal ke světové špičce trojboje, kde je jeho jméno "jen" pár kilo za naším fenomenálním trojbojařem Petrem Petrášem, který v roce 2018 jako první Čech vystoupil na prestižní soutěži Big Dogs, a dokonce ji vyhrál s totalem 1120 kg, což je druhý nejvyšší součet v historii.

Co se týče soutěže World's Strongest Man, Thor již drží rekord v počtu medailových umístění na této soutěži, ale minulá sezóna mu splnila jeho sen, a to stát na stupni nejvyšším. Zároveň se stal prvním elitním strongmanem, který v jeden rok vyhrál spolu s World's Strongest Man i Arnold Strongman Classic, to se zatím jinému závodníkovi v jednom roce nepovedlo.

Druhé jméno, které bych rád v tomto článku zmínil, je Mateusz Kieliszkowski. Mateusz je teprve pětadvacetiletý polský rodák, který zazářil hned na několika nejvýznamnějších závodech tohoto roku. Zmiňuji ho právě kvůli World's Strongest Man, kde ukořistil stříbro. Dále stanovil nový rekord ve zdvihu velké jednoručky (Circus Dumbbell), a to s váhou magických 150 kg. Překonal tak rok starý rekord Dimitara Savatinova o hodnotě 143 kg. V jeho letech je to fantastický výkon a jsem si jistý, že v letošní sezóně o něm ještě určitě uslyšíme.

Zároveň všem ostatním závodníkům přeji, aby se jich drželo zdraví a vyhnuli se zranění, jedině tak uvidíme ty nejlepší souboje těch nejlepších.

Domácí scéna

Letošní sezóna byla také velmi zajímavá a lákavá pro oko fanoušků i diváků tohoto sportu. Předně vznikla jedna nová federace sdružující závodníky do 105 kg, jiné závody se změnily svým pojetím a závodilo se v divácky velmi atraktivním formátu dvojic. Další závody s klasickým pojetím přinesly překvapivé výsledky a nová jména na stupních vítězů. Pojďme ale vše projít po pořádku.

Světová scéna v Čechách

Začal bych trochu opomíjenou kategorií do 105 kg, nazývanou U105. Náš nejznámější a nejúspěšnější závodník této kategorie Jiří Tkadlčík nejen, že dělá obrovské promo strogman sportu a šíří jeho dobré jméno, letos se kromě svého mezinárodního úspěchu v pozici závodníka (například vítězství na SCL World Challenge 2018 v Indii, třetí místo na evropském šampionátu do 105 kg) jal i role pořadatele a přinesl českému divákovi jednu z největších mezinárodních soutěží, a to World's Ultimate Strongman Championship 2018. Přerovský závod byl nejen skvěle připravený, ale Jirka tuto soutěž napěchovanou mezinárodní konkurencí vyhrál a splnil si tak svůj sen. Jirka také založil, jak jsem již zmínil, novou federaci, sdružující právě závodníky do 105 kg, která závodníkům slibuje federaci na úrovni s možností startů na mezinárodních závodech a vůbec pomoc těm, kteří mohou naši zemi takto reprezentovat. Jirko, přeji hodně síly, zdraví i štěstí, aby vše fungovalo tak, jak má, a to jak pro tebe ve sportovním i osobním životě, tak i federaci samotné.

Česká liga

Nyní se rozepíši o české amatérské i profesionální lize. Už jsem také zmínil, že se postupně mění formát některých soutěží, tou první vlaštovkou letos byla soutěž v Aši, kde pořadatel Čestmír Šíma vsadil na divácky velmi atraktivní změnu - závod dvojic. Tedy závod dvojic v té profesionální části soutěže, ta amatérská se nesla v klasickém formátu. Ohlas diváků i závodníků byl obrovský. Takže i Čestmírovi popřeji, ať se daří, a to v závodním i osobním životě.

Rok 2018 byl poměrně divoký, z různých důvodů byly v průběhu sezóny zrušeny celkem 4 závody. Nechci a ani nebudu polemizovat, proč se tak stalo. Nicméně doufám, že letošní sezóna bude z tohoto pohledu lepší a pořadatelé nebudou nuceni závody rušit. Na druhou stranu zde vyzdvihnu práci Jana Šalaty a Michala Tichého, kteří de facto za tři neděle uspořádali náhradní soutěž za mistrovství České republiky, které mělo být v Brně a bylo taktéž zrušeno. Místo Brna se tedy závodníci sjeli do Mostu. A podívaná to byla prostě perfektní. Díky, Michale i Honzo, skvělá práce.

Profesionální liga

Letos přinesla Česká profesionální strongman liga hromadu zvratů, nečekaných vítězství a také bojů o každý bod pro závodníky, a to celkem v 6 závodech. Vítěz minulého ročníku Jiří Vytiska se v roce 2018 soustředil na mezinárodní závody, takže část závodů ligy vynechal. To způsobilo jeho "až" páté místo celkově. Letošním vítězem profesionální ligy se stal Pavel Zadražil, který podle svých slov nečekal, že by mohl vyhrát. Druhé místo ukořistil nováček v profesionální lize Dominik Hušek, o kterém jsem již v roce 2017 psal, že si na něj ostatní musí dát pozor a že o něm ještě uslyšíme. Dominik v Přelouči vypálil rybník všem profíkům i matadorům a soutěž vyhrál. Třetí místo v lize obsadil Jiří Dejmal. Všem závodníkům gratuluji.

Mezi profesionály bych chtěl zmínit Honzu Šalatu a jeho comeback. Absolvoval několik závodů, ale dokázal se vrátit, již vítězstvím v závodech dvojic s Čestmírem Šímou v Aši dostál svého jména. Na dalších závodech se pravidelně umisťoval na nejvyšších příčkách, nicméně po zranění musel sezónu předčasně ukončit. Honzo, ať se vše uzdraví a můžeme tě opět vidět ve startovním poli.

Amatérská liga

Česká strongman liga byla k závodníkům co do počtu závodů štědřejší, závodníci bojovali celkem osmkrát. Místo na stupínku nejvyšším nakonec vybojoval Tomáš Hamák, který tímto novou sezónu 2019 začne jako čerstvý profesionál. Gratuluji, Tomáši, výborná práce. Na druhém místě se umístil ve své první závodní sezóně (tedy nováček) Zdeněk Mühlhauser, který také dostal nabídku přestoupit mezi profesionály, nicméně Zdeněk nabídku odmítl a chce se soustředit na amatérskou ligu, ve které by rád ještě posunul své limity, než k profesionálům přestoupí. Třetí místo obsadil Filip Urban, který také využil nabídky a také se představí mezi profesionály. Pánové, gratulace.

Všem, kteří se loňské sezóny zúčastnili, bych rád popřál hodně zdraví do další sezóny, ať se Vám vyhýbají zranění, Vy, kteří jste z jakýchkoliv důvodů závodit nemohli, přeji, ať se vrátíte zdravější a silnější. Do další sezóny přeji celému strongman sportu silnější jméno i pozici v českém sportu a davy diváků, sponzorů i závodníků.


Vítězové strongman soutěží během roku 2018

Profesionální závodníci
jméno soutěž federace
Volodymyr Cyfra Strongman Čáslav ČNFS
Dominik Hušek Strongman Přelouč ČSSS
Jiří Vytiska Šumavský Strongman ČNFS
Pavel Zadražil Strongman Kutná Hora ČNFS
Čestmír Šíma MČR Strongman Most ČNFS
Pavel Zadražil EVLS Survival Strongman Cup ČNFS

Amatérští závodníci
jméno soutěž federace
Tomáš Kolář Strongmen's Games Aš ČSSS
Vojtěch Bouček Strongman Klatovy ČNFS
Vojtěch Bouček Strongman Šternberk ČNFS
Tomáš Hamák Strongman Přelouč ČSSS
Zdeněk Mühlhauser Strongman Uherské Hradiště ČNFS
Zdeněk Mühlhauser Strongman Praha ČNFS
Martin Sedláček Strongman Olomouc ČNFS
Filip Urban Strongman Opava ČNFS




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

08.01.10:56Bucci - umístění v řadě... Thor má shodně se BigZ - a to 7, Brian ..
07.01.16:13deiw - Ono i to tvrzení o nejvíce medailových umístěních Thora ne..
07.01.09:06Bucci - O znevážení výsledku Hafthora určitě nešlo, šlo jen o to, ..
07.01.02:55Ailton32 - Jenom bych poupravil. To že thor vyhrál Arnolda i WSM v je..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie