Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Ohlédnutí za strongman sezónou 2020

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Rok 2020 byl z každého pohledu našich životů výjimečný, jiný, zvláštní, bohužel ne v tom dobrém slova smyslu, a všechno tohle platí i pro strongman sport. Nyní se ohlédneme za tím dobrým, zajímavým nebo tím, co stojí za zmínku, co se v roce 2020 událo na světové i domácí strongman scéně. I když se začátek roku vyvíjel velmi zajímavě a nadějně, již brzy z jara svět zasáhla pandemie COVID-19, která všechno změnila.

Světová scéna

Prvním závodem sezóny byl opět Arnold Pro Strongman USA, který se uskutečnil již v polovině ledna, a zde Martins Licis ukázal, že i přes sérii zranění je stále hoden titulu World's Strongest Man 2019, a ukořistil vítězství. Tím ovšem způsobil to, že Brian Shaw se po několika letech poprvé nekvalifikoval na hlavní závod Arnold Strongman Classic 2020 v Ohiu, skončil totiž druhý.

V tom samém termínu, jen o den později, se také konal tradiční Britain's Strongest Man. Zde vyhrál výborný Adam Bishop a bratři Stoltmanové potvrdili, že patří mezi nejužší špičku světové strongman scény.

Posledním závodem podle původních plánů se vloni stalo Arnold Strongman Classic 2020 v USA, a to začátkem března. Zde získal svůj třetí titul v řadě islandský obr Hafthor Bjornsson, následovaný Mateuszem Kieliszkowským a Martinsem Licisem. V tu dobu ještě nikdo netušil, jak moc vyhrocený a jak moc jiný bude zbytek roku.

Většina závodníků ze světové špičky vyhlížela nadcházející květnový termín pro World's Strongest Man 2020 a další závody ze seriálu World's Ultimate Strongman, nicméně světový lockdown uzavřel vše, sportoviště, posilovny, posouval závody na neurčito. A to všechno dalo vzniknout novému fenoménu - World's Ultimate Strongman Record Breakers.

A prvním ze všech byl právě Thor Bjornsson, který plánoval překonání světového rekordu ve strongman deadliftu, který v tu dobu držel Eddie Hall a měl hodnotu rovných 500 kg. Vše se odehrávalo za přísných podmínek pod dohledem kamer a rozhodčích, ale ne na závodě, ale na místě vybraném a vyhovujícím podmínkám bezpečnosti pro všechny zúčastněné. Cílem bylo neohrozit kohokoliv nákazou COVID-19, vše tedy bylo bez diváků a jen v omezeném počtu členů realizačních týmů. Hafthorovi se povedlo pozvednout neuvěřitelných 501 kg a na videu pokus působil viditelně snadněji než předchozí rekord Eddieho. Hall prohlásil, že Thorův rekord neuznává, protože to nebylo na závodech a u sebe doma v posilovně mohl podvádět. Thor vrátil nějaké argumenty zpět a rozhořela se velká slovní přestřelka, která vyústila v zápas v boxu, který se odehraje v Las Vegas v srpnu 2021. Bohužel následkem této přestřelky spolumajitel Official Strongman Eddie Hall nechal zveřejnit lživé video týkající se WSM 2017 a očernil tak Hafthora natolik, že ten prohlásil, že na World's Strongest Man již nikdy nepojede, nebude se ho účastnit a že končí svoji strongman kariéru. Momentálně se chce věnovat přípravě na box s Eddiem Hallem a dál se uvidí.

Mezi další účastníky série Record Breakers, kde již nikdo nediskutoval o regulérnosti nebo platnosti rekordů, se zařadili mimo jiné také Tom Stoltman - rekord v přehození nejtěžšího Atlasova kamene (286 kg), Luke Stoltman se svým pokusem překonat 228kg Log Lift rekord Zydrunase Savickase nebo Oleksii Novikov, který si s 11 opakováními připsal rekord v počtu zdvihů 100 kg vážící jednoručky. 

Dalším mezinárodním závodem byl pak až listopadový World's Strongest Man 2020, o kterém se dlouho nevědělo, jestli, případně kdy bude. Při jedněch z nejpřísnějších opatření v historii se závod konal bez diváků, závodníci byli denně testováni a zcela odříznuti od světa. Spousta závodníků se neúčastnila. Martins Licis byl zraněný po nehodě na kole, Mateusz Kieliszskowski musel na reoperaci tricepsu, Thor ukončil kariéru. Vše bylo otevřené, i tak byly výsledky více než překvapivé. Zvítězil dosud nejmladší nejsilnější muž planety Oleksii Novikov.

Posledním loňským závodem byla novinka Shaw Classic 2020, kterou nepořádal nikdo jiný než čtyřnásobný nejsilnější muž světa Brian Shaw. Formát závodu byl trochu odlišný. Bez diváků, on-line streamovaný na placeném kanále, většinu prize money daroval sám Brian a závod se uskutečnil u něj doma a druhý den v jeho horském sídle. Brian zvítězil, ale šlo o skutečné vítězství, nebo o promo? To všechno ukáže další sezóna, protože ta v roce 2020 Brianovi dost nevyšla a začal se prosazovat čím dál méně.

Domácí scéna

Domácí česká, ale mohu napsat i slovenská scéna, trpěla úplně stejně, ne-li více než ta světová. Strongman sport je bohužel na okraji zájmu široké veřejnosti, a tak jarní lockdown způsobil to, že jarní závody byly povětšinou zrušeny. Česká národní federace strongman přišla s novým konceptem a vytvořila Ligu začátečníků. I přes veškerá omezení se v této lize uskutečnilo nejvíce závodů, a to čtyři. Amatérští závodníci si mohli porovnat síly celkem třikrát a profesionálové taktéž. Ani profesionální, ani amatérská liga se nekonala. Závodníci do 105 kg měli možnost porovnat síly také celkem třikrát. Mezi profesionály tedy z amatérské části postoupil ten nejlepší z mistrovství České republiky, které se konalo v září v Oseku u Mostu a které bravurně připravil Michal Tichý se svým týmem, a to i přes nepřízeň počasí. Tím novým profesionálem je Tomáš Sikora.

Profesionální strongmani se utkali na nejtěžším závodě u nás v Aši. Dále pouhý týden poté na mistrovství České republiky v Golčově Jeníkově a naposledy si zazávodili v Přelouči. Loňský titul nejsilnějšího Čecha se také uděloval jinak, výsledkem nebyl součet bodů v České profesionální strongman lize, ale výsledek z mistrovství České republiky. Titul opět po nějaké době získal Čestmír Šíma, který kromě Golčova Jeníkova ovládl i závod v Aši. Pouze v Přelouči našel přemožitele v Pavlu Zadražilovi a skončil druhý.

Ženy a dívky měly loni jedinou možnost si zazávodit, a to v Golčově Jeníkově. Tam zvítězila Mária Kubičková ze Slovenska, druhá skončila Veronika Rulíková, která brala titul mistryně České republiky. Na Slovensku se konalo celkem osm závodů, z nichž některé ovládli čeští závodníci, konkrétně Košického siláka vyhrál Zdeněk Vávra.

Na domácí scéně bylo v roce 2020 poměrně ticho. Na začátku roku se hovořilo o spoustě rekordů, našlápnuto mělo hodně borců. Konkrétně o Log Liftu se mluvilo poměrně hlasitě a potencionálních rekordmanů bylo celkem šest. Vše jsme rozebírali v tomto článku. Nicméně aktuální rekord o váze 180 kg Jiřího Vytisky odolal. Jirka Vytiska oficiálně ukončil kariéru, ale jsem si jistý, že ho okolo strongman scény ještě uvidíme.

Komu se ale dařilo, byl Lukáš Patera, ten svůj rekord ve zdvihu obří jednoručky upravil několikrát a momentálně se zastavil na hodnotě 137 kg. A rozhodně to nevypadá, že by tím měl Lukáš končit. Bude velmi zajímavé sledovat ho dál.

Co dál dodat? Nejspíš, aby COVID-19 odešel stejně rychle, jako přišel, aby všechno, co ovlivnil, se vrátilo do starých pořádků, aby byl dostatek závodů, dostatek diváků. Oni totiž závodníci z důvodu uzavření sportovišť vlastně neměli kde trénovat. Ti, co měli kde trénovat, protože jsou vlastníky nebo spoluvlastníky fitness center, bohužel museli spíš řešit existenční a ekonomické problémy se zavřeným provozem než trénink. Spousta lidí si začala budovat domácí posilovny a bouchárny, ale ptám se, kdy toto všechno skončí, vždyť sport je jedním z pomocníků v boji s nemocemi a kolikrát nesmyslné zákazy lidi akorát znechucují. Takže si tedy přejme brzký návrat k normálu, stabilizaci celého světa a návrat ke sportu a ke všemu, co máme rádi. A to je přesně to, o čem bych rád psal příští rok v ohlédnutí za strongman sezónou 2021.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie