Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Ohlédnutí za strongman
sezónou 2017

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Kalendář soutěží strongman pro rok 2017

Máme tu rok 2018, a tak se přímo nabízí se ohlédnout a zhodnotit rok předcházející. V minulém roce se ve strongman sportu stalo nemálo zajímavého, opět se překonávaly rekordy, opět se bořily hranice toho, co je možné a co ne, přibyli noví profesionálové, konalo se mnoho soutěží. Podívejme se tedy na dění trochu detailněji.

Světová scéna

Na mezinárodní scéně rozhodně stojí za zmínku největší soutěž z těch největších. Na World's Strongest Man 2017 po osmi letech vyhrál jiný závodník než Zydrunas Savickas nebo Brian Shaw, kteří si z minulých osmi ročníků každý připsali po čtyřech titulech. Myslím si, že před závodem samotným spousta lidí očekávala vyrovnání rekordního počtu titulů slavného Mariusze Pudzianowského, který je s pěti tituly zatím nejlepší, ovšem byla to strmě stoupající hvězda Brita Eddieho Halla, která právě tento rok vystoupala na pomyslný vrchol toho, co lze vyhrát.

Domácí scéna

Domácí scéna byla letos velmi zajímavá. Předně se zde překonávalo mnoho národních rekordů, konalo se poměrně dost soutěží a přestupovalo se z amatérské ligy mezi profesionály. Celkem se konalo čtrnáct soutěží a k tomu tři přidružené. Celkem třikrát se domácí klání stalo i závodem Středoevropského poháru strongman. Bez ohledu na federace se amatérští závodníci mohli zúčastnit osmi závodů a profesionálové celkem jedenácti.

Několik soutěží jsem navštívil. Některé jako divák, některé jako redaktor za účelem vytvoření reportáže. Všechny závody se mi zdály kvalitně připravené. Nebudu tu zacházet do detailů, ale ten, kdo zkoušel takovou akci pořádat nebo ji pořádal, jistě ví, že to stojí nemalé úsilí, přemlouvání sponzorů a nejednou i vlastní finanční prostředky, které je nutné vložit do celé akce, aby byla pro závodníky i diváky zajímavá, a tudíž úspěšná. I když se v rámci konkurenčních federací objevovaly některé neshody nebo výměny názorů, strongmani se vesměs všichni znají a ve finále si sedli a vše si vyříkali, takže se zdá, že konkurenční prostředí se u nás vyplácí. Ten, kdo na tom může vydělat, jsou závodníci sami - lepší odměny, zázemí i závody. I diváci tak mohou sledovat zajímavější závody a souboje.

Rekordy na domácí scéně

Jako první bych rád jmenoval smršť rekordů, kterou nevědomky odstartoval na jednom svém exhibičním vystoupení Lukáš Patera, když v disciplíně Giant Dumbbell (obří jednoručka) zdolal hranici 100 kg. Na sociálních sítích se toto video stalo hitem a strhlo pozornost ostatních strongmanů. Následně spolu soupeřili čtyři borci - Lukáš Patera, Michal Tichý, Radek Paták a Jiří Tkadlčík, kteří se v průběhu sezóny přetahovali o národní rekord. Po vyjasnění pravidel, kde může být rekord zapsán, a po sporu o tloušťku madla nakonec na EVLS Prague Showdown 2017 padl zatím absolutní rekord s hodnotou 116 kg. A majitelem tohoto rekordu je liberecký Lukáš Patera.

Další rekord je tak trochu zvláštní, protože sice padl na strongman soutěži, ale drží jej olympijský vzpěrač Jiří Orság s hodnotou 203 kg ve zdvihu Axle osy. Jirka použil strongmanskou techniku v přemístění a činku následně lehce vyrazil. Velkou zajímavostí je, že oficiální světový rekord má hodnotu 216 kg a drží jej World's Strongest Man 2017 Eddie Hall. Ano, rozdíl pouhých 13 kg, to je fantastické.

Noví čeští profesionálové

Toto je vlastně také rekord, v sezóně 2017 přestoupilo k profesionálům celkem šest borců. Sezóna nám tedy přinesla velmi zajímavé výkony závodníků, kteří se nyní budou moci účastnit klání mezi českou elitou. Zmíněnými borci jsou Michal Šulc, Vladimír Kůta, Ondřej Havránek, Dominik Hušek, Lukáš Patera a Matouš Fritsch.

Další letošní poprvé a vlastně jedinečné se událo na Arnold Classic Europe, kde Jirka Vytiska startoval v profesionální divizi a soupeřil tak s borci, jako jsou Matjaž Belšak, Krzysztof Radzikowski, Jerry Pritchett, Dimitar Savatinov a další. Dle Jirkových slov to tak úplně nevyšlo, ale tuhle zkušenost mu už nikdo nevezme.

Chtěl bych také zmínit Čestmíra Šímu, který se letos zaměřil spíše na zahraniční soutěže. Většinu z nich proměnil ve svou exhibici a doslova vyhrál kdeco.

Vítězové strongman soutěží v ČR během roku 2017

Níže přinášíme přehled vítězů jednotlivých závodů amatérských a profesionálních lig, které se v roce 2017 konaly, pro zájemce nabízíme také kompletní kalendář. Pořadatelé klání Europe Strongman Cup Golčův Jeníkov navíc uspořádali premiéru kategorie silných žen (strongwoman), která měla skvělý ohlas u diváků.

Profesionální závodníci
jméno soutěž federace
Čestmír Šíma Strongmen's Games Aš ČSSS
Rafal Kobylarz Strongman Čáslav ČNFS
Jiří Vytiska Strongman Šternberk ČNFS
Josef Mazač Strongman Přelouč ČSSS
Rafal Kobylarz Aquasys Strongman Cup ČNFS
Jiří Vytiska Šumavský Strongman ČNFS
Jiří Vytiska Strongman Kutná Hora ČNFS
Maciej Hirsz Europe Strongman Cup Golčův Jeníkov ČNFS
Čestmír Šíma Olympia Strongman - MČR ČSSS
Jiří Vytiska EVLS Survival Strongman Cup ČNFS
Jiří Vytiska Strongman Opava ČNFS

Amatérští závodníci
jméno soutěž federace
Aleš Šanda Amateur Strongman Cup Praha ČSSS
Matouš Fritsch Strongmen's Games Aš ČSSS
Josef Korál Strongman Šternberk ČNFS
Vladimír Kůta Aquasys Strongman Cup ČNFS
Lukáš Patera Strongman Liberec ČNFS
Mária Kubičková Europe Strongman Cup Golčův Jeníkov ČNFS
Michal Šulc Olympia Strongman - MČR ČSSS
Michal Šulc Strongman Praha ČNFS
Tomáš Hamák Strongman Opava ČNFS



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

15.01.13:32rosyrosy - Prosím o konkretizaci závodu, v němž J. Vytiska v roce 201..
14.01.18:03Bucci - bohužel, Jirka `pouze` zopakoval svůj rekord z loňska, i k..
12.01.16:10rosyrosy - Náhodou jsem šel kolem, když Jirka Vytiska ustanovil v Gol..
12.01.12:05Bucci - článek opraven, díky
12.01.11:54Bucci - díky za upozornění, moje chyba... zkusim odstavec změnit, ..
12.01.11:08DeGuise - Aleši hezký článek a klobouk dolů před Jirkou, ale prvním ..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie