Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Čáslavský Strongman 2010

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

V sobotu 22. 5. se náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi stalo dějištěm již 11. ročníku soutěže strongmanů. Pořadatelé a organizátoři celé akce - město Čáslav, Bc. Jiří Žaloudek a Pavel Cháma připravili pro diváky a závodníky velmi kvalitní závody, jejichž hladký a zcela bezproblémový průběh narušovalo v odpolední části jen vrtkavé počasí, které dopřálo několikrát všem přítomným vydatnou porci deště. Nyní Vám přinášíme reportáž z kategorie profesionálů, na textové i obrazové ohlédnutí za amatérskými strongman závody se můžete těšit v následujících dnech.

Kategorie profesionálů tento rok nabídla napínavé souboje dvanácti špičkově připravených borců, a to nejen z řad českých strongmanů, ale pochopitelně nechyběla ani silná slovenská výprava a letos nově startovali (jelikož se tento rok jedná o Česko-slovensko-polský pohár) také tři závodníci z Polska a již od pohledu bylo vidět, že k nám rozhodně neposlali žádná „ořezávátka“, což také všichni Poláci později potvrdili perfektními výkony. Bylo tedy skutečně na co se dívat.

Truck Pull

Úvodní disciplínou Čáslavského strongmana v kategorii profesionálů bylo přitahování 7,5tunového tahače vsedě na vzdálenost 20 metrů. To je disciplína, která umí hned v úvodu závodníkům slušně „utavit“ svaly nohou, zad i paží. Výkony byly velmi vyrovnané, a tak o pořadí závodníků rozhodovaly desetinky vteřin. Na třetím místě s časem 19,7 s se umístil slovenský závodník Michal Petrík, druhé místo obsadil se ztrátou pouhých dvou desetin Honza Šalata a vítězem první disciplíny se stal s časem 18,8 s Jirka Žaloudek. Ten měl v Čáslavi velkou podporu domácího publika, které ho motivovalo k vysokému nasazení a kvalitním výkonům. Jirka (alespoň od pohledu tak soudím) od minulého roku nabral několik kilogramů a soudě podle jeho umístění v jednotlivých disciplínách i v celkovém pořadí to bylo rozhodně několik kilogramů kvalitních svalů.

Log Lift

Druhou disciplínou byl zdvih 140 kg vážící klády pro maximální počet opakování v časovém limitu jedné minuty. V této technické disciplíně excelovali všichni tři závodníci z Polska, kteří demonstrovali perfektní vzpěračskou techniku. S počtem sedmi velmi snadných opakování zvítězil Sebastian Kurek (který disponoval takovou kvalitou svalů, za kterou by se nemusel stydět leckerý kulturista v přípravě na soutěž), o druhé místo se dělil s výkonem šesti opakování další polský závodník - Bartoloměj Bonk s Honzou Šalatou, který demonstroval mimořádnou sílu ramen a tricepsů, když kládu od hrudníku do napnutých paží zvedal téměř čistým tlakem, a třetí místo si zapsal Janusz Kulaga s pěti opakováními.

Farmers Walk

farmářská chůze - přenášení dvou 135 kg vážících kufrů na vzdálenost 40 metrů bylo letos v podání těch nejlepších závodníků skutečným sprinterským závodem. V 18 vteřinách proběhl trasu Jirka žaloudek a zapsal si tak místo třetí, o půl vteřiny rychlejší byl Polák Janusz Kulaga, který si tak zajistil místo druhé. Nejrychleji trasu zvládl Honza Šalata, kterému v této disciplíně skutečně může jen stěží někdo konkurovat. Jako jediný prolomil hranici 17 vteřin a s časem 16,72 zvítězil.

Hercules Hold

Udržet v rozpažení na šikmých rampách dvě odbržděná auta Škoda Fabia co nejdéle - takový byl úkol závodníků ve čtvrté disciplíně. Jako muž s hydraulickým úchopem se zde představil Petr Mrkvica, který zbytek závodního pole předběhl opravdu s výrazným náskokem a s výkonem 51,96 vteřin s přehledem zvítězil. Petr v minulém roce získal první místo v poháru amatérů a byl tedy „převelen“ do profi divize. Evidentně s tím ale nemá nejmenší problém, protože přišel kvalitně připravený a kromě páté disciplíny, která ho trochu potrápila a při které zaznamenal bodovou ztrátu, podával od začátku až do konce velmi vyrovnané a kvalitní výkony. Na druhém místě se v držení aut umístil s časem 46,85 s Janusz Kulaga a třetí místo se ztrátou pouhé jedné desetiny vteřiny patřilo Honzovi Šalatovi.

Super Yoke

Přenášení 370 kg závaží na vzdálenost 20 metrů potrápilo opravdu hodně závodníků a mnozí celou trasu nebyli schopni dokončit, a to nejen díky vysoké zátěži, ale také díky poměrně nestabilní konstrukci Super Yoke, která vyžaduje opravdu jistou chůzi, jinak se rozhoupe a závodníka po několika krocích zcela vyčerpá. Třetí místo vybojoval s časem 18,63 Braňo Golier, který umí při (na strongmana) poměrně malé tělesné hmotnosti kolem 120 kg na této disciplíně vždy překvapit (v loňském roce si například na soutěži STRABAG Strongestman Teplice 2009 dokázal velmi dobře poradit s přenášením kolosální váhy 450 kg). Ve velmi rychlém čase 14,95 s zvládl trasu se zátěží doslova proběhnout Sebastian Kurek a vybojoval tak druhé místo. Vítězem této disciplíny se podle očekávání nestal nikdo jiný než Honza Šalata. Trasu zvládl v těžko uvěřitelném čase 12,28 vteřiny, čímž si o vteřinu zlepšil svůj osobní rekord z minulého roku. Honza letos možná svou účastí několik závodníků překvapil a velkou radost jim svým startem určitě neudělal. Poté, co v loňském roce suverénně zvítězil v Česko-slovenském poháru, sice ohlásil soutěžní pauzu a chtěl se soustředit na atletickou přípravu (vrh koulí), ale zdá se, že první jarní tréninky, kdy si byl po zimní pauze opět potěžkat klasické strongman disciplíny, v něm opět vzbudily soutěžní náladu. Necháme se překvapit, jestli byl jeho start v Čáslavi pouze malým zpestřením v jeho tréninku, nebo přijde potrápit ostatní závodníky i v příštích kolech česko-slovensko-polského poháru.

Car Wheelbarrow

Neboli "autotrakař", pokud máte raději české názvy disciplín. Úkolem závodníků zde bylo nadzvihnout zadní část automobilu a jako s kolečkem s ním ujít trasu 20 metrů. Tady se rozhodovalo o celkovém pořadí, o místo druhé bojoval skvěle připravený Jirka Žaloudek s Januszem Kulagou, který skutečně kvalitně reprezentoval polský tým. O čtvrté místo pak svedli souboj Petr Mrkvica a slovenský reprezentant Michal Petrík. Nejrychleji, v čase 12,94, dopravil auto do cíle Braňo Golier, čas 14,22 znamenal druhé místo pro Janusze Kulagu a třetím místem si bodový náskok na pozici leadra závodu pohlídal Honza Šalata.

V celkovém pořadí nakonec připadlo třetí místo Jiřímu Žaloudkovi, druhé místo obsadil polský závodník Janusz Kulaga a vítězství přesvědčivým výkonem vybojoval Jan Šalata. Níže si můžete prohlédnout fotogalerii ze závodů a brzy se můžete těšit také na rozhovor s vítězem - Honzou Šalatou.

Konečné pořadí Strongman Čáslav 2010:

1. Jan Šalata64,5 b.
2. Janusz Kulaga (PL)58,0 b.
3. Jiří Žaloudek51,5 b.
4. Petr Mrkvica44,5 b.
5. Michal Petrík (SK)44,5 b.
6. Bartoloměj Bonk (PL) 43,5 b.
7. Sebastian Kurek (PL) 42,0 b.
8. Braňo Golier(SK) 37,0 b.
9. Lukáš Svoboda 26,0 b.
10. Palo Jambor (SK) 20,0 b.
11. Fero Piroš (SK) 19,5 b.
12. Jiří Nekola 17,0 b.





Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

28.05.21:20Wygh - Párádní report Cizo, dobrá práce *79* (detail, ten autot..
28.05.14:15CIZOPASNIK - Dekuji za upozorneni, tabulku jsem kopiroval z lonskeho ro..
28.05.12:06Markisha - U výsledků máte rok 2009 místo 2010+1
28.05.11:33torturer - tak to je to nejlepší co může byt :P sympatický sport. Boh..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie