Reklama:
Prodlouženo do pátku!
Protein Smart Whey v akci 1+1
Na výběr ještě 6 příchutí, dvě z nich se dnes vyprodají. Více zde.

Silový trojboj: FČST - informace a kalendář soutěží 2023

Ronnie.cz > Powerlifting > Soutěže

[Tisková zpráva FČST] Federace českého silového trojboje (FČST) byla založena v říjnu 2011 s cílem vytvářet podmínky pro realizaci a rozvoj silových sportů, a to především v oblasti powerliftingu a jeho jednotlivých disciplín. V době svého vzniku sdružovala federace 7 klubů. V dnešní době je pod FČST registrováno již 31 klubů.

Mapa 31 klubů registrovaných pod FČST

Federace každoročně pořádá mistrovství České republiky v silovém trojboji, bench-pressu, mrtvém tahu a dřepu. V kalendáři soutěží jsou dále obsaženy i mezinárodní soutěže a pohárové soutěže v různých disciplínách. Díky své činnosti a následnému rozvoji se FČST začala prosazovat i na mezinárodním poli. Tento rozvoj následně vyústil v pořádání významných mezinárodních soutěží v ČR: Mistrovství Evropy GPC 2014, Karpatský pohár 2015, Mistrovství světa GPC 2017 a Mistrovství Evropy GPC 2022.

Federace se pravidelně účastní mezinárodních soutěží a její reprezentace patří k nejpočetnějším. Z pohledu výkonů se reprezentanti FČST řadí k přední světové špičce v rámci GPC (Global Powerlifting Committee). Dokladem jsou medailová umístění členů FČST a řada vytvořených evropských i světových rekordů. V hodnocení národů se náš tým pravidelně dostává na medailové pozice. Jako příklad lze uvést poslední Mistrovství světa GPC 2022, kde ČR v konkurenci více jak 30 zemí z celého světa vybojovala z 9 hodnocených disciplín 7 medailových pozic - 2x první místo, 3x druhé a 2x třetí.

Powerlifter Richard Novotný

FČST se postupně propracovala mezi mezinárodně uznávané federace a je žádaným partnerem pro spolupráci, a to z hlediska stavu základny, výkonů reprezentantů i organizačních a vyjednávacích schopností. Volná spolupráce s federacemi silových sportů na Slovensku postupně přerostla v užší spolupráci, kdy se pravidelně pořádají společná mistrovství České a Slovenské republiky. Rozšíření další spolupráce se sousedními státy následně vyústilo ve vytvoření volného svazku Visegrad. Zde se jedná o spolupráci 4 zemí - ČR, Slovenska, Polska a Maďarska. V rámci této spolupráce se pravidelně pořádá GPC World Cup, a to každý rok v jedné ze členských zemí. Významné postavení FČST na mezinárodním poli potvrzuje i fakt, že prezident FČST Libor Hurdálek již druhé volební období zastává pozici viceprezidenta GPC pro Evropu a v rámci své funkce objíždí v roli komisaře vyšší soutěže po celém světě.

FČST je však především sdružením a partou mnoha "fajn lidiček" s přátelskou a pohodovou atmosférou, jinak by se nemohla dopracovat do pozice uznávané federace, kde je dnes.

Mistrovství Evropy GPC 2022 v Trutnově

FČST pořádá

GPC World Cup V4 - Visegrad 2023

Světové poháry Visegrad se budou pravidelně pořádat ve 4 zemích - Polsko, Maďarsko, Česká republika a Slovensko. K soutěži jsou však zváni i soutěžící ze všech zemí přidružených ke GPC (Global Powerlifting Committee). Letošní ročník připadne na Českou republiku.

World Cup V4 proběhne ve dnech 27. - 30. dubna 2023 v Trutnově. Pořádajícím klubem je Spartak Powerlifting Trutnov, který má bohaté zkušenosti s pořádáním soutěží všech úrovní. Soutěžit se bude v silovém trojboji, bench-pressu, mrtvém tahu a dřepu, a to v kategoriích RAW (bez vybavení) a equip (s vybavením) podle pravidel GPC. Nominováni mohou být členové GPC/FČST a dle ohlasů a zájmu lze očekávat velkou účast z řady zemí, a to nejen z Evropy.

Bicepsový zdvih World Cup V4

Disciplína je zřejmá již z názvu. Soutěžit se bude v bicepsovém zdvihu na maximální výkon v 1 opakování s rozdělením soutěžících do věkových a váhových kategorií podle pravidel GPC. Soutěž je otevřená, a to pro všechny zájemce (tzn. i nečleny FČST) a z tohoto důvodu je zde uváděna samostatně, přestože proběhne v rámci výše uváděné události GPC World Cup V4.

Soutěž se uskuteční 30. dubna 2023, a to opět v Trutnově pod pořadatelstvím klubu Spartak Powerlifting Trutnov. Zřejmě se jedná o první významnou a velkou soutěž v této disciplíně v ČR. Na základě ohlasu a zájmu se FČST následně rozhodla i v dalších letech pokračovat v této disciplíně, a to pořádáním mezinárodních mistrovství ČR v bicepsovém zdvihu. V roce 2024 tak proběhne 1. Mistrovství ČR FČST v bicepsovém zdvihu v Trutnově.


Kalendář soutěží federací FČST/GPC pro rok 2023

akce datum pořadatel místo poznámka
Mistrovství Polska v PWL 18. - 19. 3. GPC Polsko Zálesie PWL, BP, DL - RAW & EQ
Mistrovství ČR a SR v BP 1. 4. Slovak PWL Lučenec (Slovensko) BP - RAW & EQ
Mistrovství SR v DL 2. 4. Slovak PWL Lučenec (Slovensko) DL - RAW & EQ
Letní pohár 22. 4. GPC Maďarsko Kiskunfelégyháza (Maďarsko)  
Světový pohár V4 27. - 30. 4. FČST Trutnov PWL, BP, DL, SQ - RAW & EQ
Bicepsový zdvih V4 30. 4. FČST Trutnov součást Světového poháru V4
Mistrovství Maďarska v PWL 5. - 7. 5. GPC Maďarsko Kiskunfelégyháza (Maďarsko) PWL, BP, DL, SQ - RAW & EQ
Mistrovství Evropy GPC 5. - 9. 6. GPC Skotsko Glasgow (Skotsko) PWL, BP, DL, SQ - RAW & EQ
Mistrovství Evropy Fullpower 16. - 18. 6. GPA Polsko Wagrowiec (Polsko) push & pull
Pohárová soutěž v DL červenec FČST   DL - RAW & EQ 
Letovický Trap Bar červenec/srpen Slavs PWL Letovice trap bar
Scitec Muscle Beach 4. 8. GPC Maďarsko Siófok  
Pohárová soutěž v BP 16. 9. GPC Polsko Żory (Polsko) BP - RAW & monster
Mistrovství světa GPC 9. - 15. 10. GPC Maďarsko Kiskunfelégyháza (Maďarsko) PWL, BP, DL, SQ - RAW & EQ
Mistrovství ČR v DL 4. 11. FČST PWL Vrchlabí DL - RAW & EQ
Santa Claus Cup 12. 12. GPC Maďarsko Kiskunfelégyháza (Maďarsko) BP, DL, bicepsový zdvih




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

23.02.09:02frankie1 - Mohl bych vědět proč má naše zemička více konkurenčních fe..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie