Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Jaroslav Šoukal - rozhovor s medailistou MS v bench-pressu 2021

Ronnie.cz > Powerlifting > Soutěže

Mistrovství světa
v bench-pressu 2021 - výsledky

Ve dnech 22. - 24. října v litevské metropoli Vilnius proběhlo mistrovství světa v bench-pressu, jednalo se o soutěž equipped, tzv. s využitím podpůrných dresů. V předchozím rozhovoru jsem se o přípravě na soutěž a průběhu MS tázala Zdeňka Tuháčka, v tomto díle jsem si připravila rozhovor s legendou Jaroslavem Šoukalem.

Jaroslav Šoukal

Jaroslav je dlouholetý úspěšný medailista nejvyšších mezinárodních soutěží. Jeho mohutná postava i síla budí respekt. Reprezentuje oddíl TJ Sokol Vejprnice. V Litvě získal zlatou medaili výkonem 315 kg v masters I nad 120 kg.

Jsi spokojený s výsledkem ze soutěže? Proč se nezdařil poslední pokus?

Můj sobotní start za kategorii masters ve Vilniusu na MS v benči v dresu dopadnul dle plánu, přijel jsem si pro zlatou medaili, akorát jsem šel víc soutěžních pokusů, než jsem měl původně v plánu. Můj papírově největší soupeř z Estonska Parna Tarmo zakládal na váze činky 305 kg a byl lehčí, zvolil jsem tedy základní pokus 307,5kg. Ten jsem následně zvednul s lehkostí a s rezervou, jenže státní trenér Petr Slanička mi nahlásil druhý pokus 315 kg, to abych se rozcvičil na nedělní start v open kategorii, tak jsem šel tedy i druhý pokus, ten byl taky uznán všemi rozhodčími platně. Z mého pohledu ten druhý pokus byl ještě lehčí než ten první. Závod se vyvíjel a najednou jsem zjistil, že Estonec nezapsal žádný platný pokus a soupeř z Kazachstánu nahlásil třetí pokus na 315 kg, prostě šel do risku a chtěl mě porazit na váhu, v tom momentě Petr Slanička mně nahlásil tedy třetí pokus na 325 kg,jenže na jeho realizaci nedošlo. Kazachstánec Aidar Koshkarov svůj třetí pokus nedal a já tím pádem už nenastoupil, přestože mně už činku naložili, proto je ve výsledcích psáno, že jsem třetí pokus nedal. Podařilo se mi tedy získat svůj desátý titul na MS v kategorii masters v M1 - bylo to zakončení mé desetileté éry v této kategorii. Moje sbírka medailí byla završena tedy v masters I na deseti světových titulech a na deseti evropských titulech. Za tímto excelentním výkonem stojí celý můj tým, chtěl bych jim tímto srdečně poděkovat, mojí paní Pavlínce, předsedovi našeho oddílu Františkovi, státnímu trenérovi Petrovi a mým parťákům z tréninku, bez kterých by to taky nešlo, a to Šimonovi Královi a Davidovi Schillovi.

Přípravu jsi měl stejnou jako obvykle, vše šlo dobře, nebo tě něco limitovalo?

Příprava byla od posledních závodů, MS v liftu ve Švédsku, asi tři týdny. V tréninku se mi dařilo, moje bolavá ramena se taky začala zlepšovat, vše nasvědčovalo tomu, že závod ve Vilniusu proběhne v mé optimální formě. Jel jsem pořád svoji rutinu - dva tréninky v týdnu, v úterý na večer lehčí, asi pětihodinový a v sobotu přes den těžší, asi sedmihodinový. Navíc jsem každý den chodil do řeky na ponor a do sauny dvakrát týdně, a to čtvrtek a sobota. Všechny moje hodiny přípravy se mnou sdílí moji tréninkoví parťáci Šimon a David. Moje paní Pavlínka je mojí tréninkovou asistentkou, důležitá to osoba. Předseda oddílu František Horník se taky zúčastňuje a vypomáhá při namáhavých trénincích, jako i parťáci David Cízl a Jirka Studeník. Když se pak sejde dobrá parta lidí, co to mají v hlavě srovnaný, a k tomu funguje zdravíčko, nic není nemožné ani v mém věku. Pořád se na závody těším a motivuje mě každý další úspěch. Úplně mě vždy pohltí ten boj na závodišti. Navíc všechny moje tréninkové výkony, čísla konzultuju s mým věrným lifterským kamarádem z Kanady z Brantfordu Mirkem Koprnickým, má letité zkušenosti a na jeho rady a tipy v tréninku hodně dám. Mockrát mu děkuju za spolupráci.

Jaká byla cesta autem do Litvy a měl jsi obavy z přílišných anticovidových opatření?

Cestu do Vilniusu jsme si náležitě užili. Vyjeli jsme ve čtvrtek z Vejprnic v pět hodin ráno. Já řídil celou cestu jen s jednou zastávkou, na místo jsme přijeli v sedm hodin večer. V Boleslavi jsme nakládali státního trenéra Petra Slaničku a závodníka Milana Selingera. Jsme sehraná parta už léta. V autě byla zábava, probrali jsme spoustu zajímavých témat. V Polsku nás překvapil velký provoz kamionů a v Litvě trochu horší silnice. V autě nás jelo pět a byli jsme všichni očkovaní proti covidu, takže kromě nošení roušek nás nic jiného neobtěžovalo. Zpáteční cesta proběhla v pondělí a trvala třináct hodin, zase jsem řídil, nemám s tím problém, celý život pracuju kolem aut, baví mě to.

Vím, že byl problém se startem na soutěži open v dresech, kdy tebe i jiné soutěžící k soutěži vůbec nepustili, údajně kvůli novému pravidlu, víš k tomu něco víc?

Ano, s mým nedělním startem v kategorii open byl problém, řádně jsme se sedmdesát dní před závodem přihlásili do nominace, která byla řádně potvrzena. Zaplatili jsme nemalé startovné a plni očekávání jsme v neděli přišli na vážení mojí kategorie. Nechali jsme si zkontrolovat vybavení na závod, podepsali jsme papíry k vážení a k dopingové kontrole a čekali jsme, až přijdu na řadu. Tři lidi přede mnou na vážení jsem se dozvěděl, že mi nebude umožněn start. Řešili jsme to asi třicet minut, dávali protest, mluvili jsme se sekretářem závodu Gastonem Paragem. Volali jsme do ČR a žádali naše představitele federace o součinnost, aby pomohli. Vše bylo zbytečné, bylo nám řečeno, že v ten den vstoupilo v platnost nové pravidlo, jeden závodník nemůže soutěžit v masters v dresu a zároveň v open v dresu. Co já vím, tak se celá věc stále řeší na nejvyšší úrovni a očekáváme k tomu oficiální vyjádření. Je to veliká škoda, že mě nepustili na start. Ten den jsem měl velikou šanci na zisk medaile. Můj základní pokus měl začínat na váze 325 kg, druhým pokusem jsme chtěli jít na 347,5 kg a třetím pokusem bychom šli na zlatou medaili. Je to veliká škoda pro mě jako pro závodníka, tak i pro náš svaz ČSST, mohl to být rekordní zápis do historických tabulek.

A co nynější jídelníček, vím, že když se o tom bavíme, tak říkáš, že je těžké udržet závodní váhu. A jaká je tedy tvoje ideální závodní a mimosezónní hmotnost?

Můj jídelníček je pořád náročný, spořádám toho opravdu hodně a veliké díky patří mojí paní Pavlínce, že to zvládá a že mi pokrmy stále připravuje. Začínám každý den ráno rozcvičkou, protahuju problematické partie a končím sprintem na rotopedu, to mi zabere tak čtyřicet pět minut. Pak mám hlavní snídani, nejradši mám míchaná vajíčka, dvacet kusů je moje ideální porce, ale zvládnu i litr mléka s kukuřičnými lupínky, pak mám asi třicet minut pauzu a vyrážím do práce. Po cestě většinou spořádám můj oblíbený kefír, půl litru, a k tomu zakusuju cereální sušenky. V práci před jedenáctou hodinou mám svačinu, to je většinou normální porce teplého jídla, jako k obědu. Před třináctou hodinou mám oběd, polévku a hlavní jídlo. Hned za tím následuje zase kefír nebo puding s cereální sušenkou. Během odpoledne asi kolem šestnácté hodiny mám svačinu, zase porci teplého jídla, jako k obědu. Kolem osmnácté hodiny odjíždím z práce k řece, kde s parťáky provádím ponor, řeka se jmenuje Mže, plaveme dvě kola s následným protažením na břehu. Plaveme každý den v roce, za každého počasí. Nedovedu si představit už bez ponoru normální den. Pak pokračuju v pracovních povinnostech a kolem půl osmé večer se vracím domů, mým standardem jsou tři večeře během večera. Takže je to každodenní dřina to vše spořádat. Moje tréninková váha se teď do Litvy blížila ke 180 kg, soutěžní byla 176 kg. Mimo sezónu ubírám váhu tak o 20 kg a zase začínám ze 160 kg novou přípravu na další sezónu.

Někdo mi myslím říkal, že jsi v mládí zkoušel závodit v kulturistice, je to tak? A kdy jsi vlastně objevil kouzlo silového trojboje?

Ano, je to tak, v mladí jako dorostenec a junior jsem závodil v kulturistice. Tenkrát byly kategorie rozděleny podle výšky, já byl v té nejvyšší, tuším nad 179 cm. Můj největší úspěch byl mistr Čech. Silový trojboj jsem objevil jako žák ZŠ ve Vejprnicích, kde předseda oddílu František Horník dělal každý rok nábor do svojí posilovny, tenkrát jsem skončil na čtvrtém místě a porazil jsem i kluky z osmé třídy. Já chodil o rok níž. Prvních pět kluků dostalo pozvánku do místní posilovny a mohli v případě zájmu trénovat. Z těch pěti kluků, co jsme tam přišli, jsem vydržel jediný. Ten závod ve škole obsahoval shyby na hrazdě, sedy - lehy, trojskok a bench-press s 50 % svojí váhy, vše se přepočítávalo na body. Jsem za tu šanci, kterou jsem tenkrát dostal, dodneška šťastný. Změnilo mi to život, dodneška je silový trojboj součástí mého života. Děkuju za to předsedovi oddílu Františku Horníkovi.

Od příštího roku soutěžíš v masters II, máš už nějaké ambice, co vše tam pokořit? Vytipoval sis už na mezinárodní scéně nějaké konkrétní soupeře, které bude potřeba překonat?

Od příštího ledna můžu závodit v kategorii masters II, vím o tom a těším se. Bude to pro mě další výzva, překonat rekordy, vyhrát tituly, prostě se budu silovým trojbojem dál bavit. Konkurence bude na národní scéně a mezinárodní scéně určitě kvalitní. Nebojím se toho, spoustu těch závodníků osobně znám a věřím, že oni sledují mě, rád se s nimi poměřím. Kalendář soutěží na rok 2022 je nabitý, když mně bude sloužit zdravíčko a bude forma, rád bych objel všechny závody. Závěrem bych rád poděkoval Tobě, Petro, za oslovení k rozhovoru, spolupráce s tebou mě vždy baví, mockrát děkuju a přeju Tobě i tvé nastávající rodině, Zdenkovi Tuháčkovi a vašemu očekávanému miminku jen to dobré.

Děkuji moc za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů.


Fotografie:
Petr Slanička



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie