Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Detailní popis disciplín pro World´s Strongest Man 2021

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Známe závodníky a disciplíny pro World's Strongest Man 2021

V nedávném článku jsme Vám přinesli některé podrobností o chystaném závodu World's Strongest Man 2021, který se bude konat 15. - 20. června 2021 ve Spojených státech amerických, konkrétně ve slunném kalifornském Sacramentu, kam tento prestižní závod zavítá i v letech 2022 a 2023. Dnes se více zaměříme na plánované disciplíny, a také se detailněji podíváme na časový plán soutěže.

Kvalifikace

Kvalifikace závodu je rozdělena do tří dnů. Všech 25 závodníků bude rozlosováno do 5 kvalifikačních skupin po 5 závodnících. Tento los by měl být zcela náhodný, aby nebylo možné závod ovlivnit. Pro každou skupinu budou kvalifikační disciplíny v pár detailech odlišné, to ale probereme později při jejich popisu. Vítěz každé skupiny postupuje do závodu přímo. Druhý a třetí v pořadí se utkají v závěrečném souboji v přehazování Atlasových kamenů, stejně jako vloni a předloni. Nicméně spousta lidí považuje toto pravidlo za špatné, protože postoupit může i třetí ze skupiny, který může mít zásadně méně bodů z kvalifikace jako takové, a to jen proto, že je dobrý v této poslední disciplíně… Na druhou stranu šance mají všichni stejné a pravidla jsou známá dopředu.

World's Strongest Man 2021 - disciplíny kvalifikace
den první den druhý den třetí
přenášení předmětů Fingal's Fingers tlakové medley
dřepy tahání vlaku držení krumpáče
mrtvý tah přehazování Atlasova kamene

Pojďme si tedy přiblížit jednotlivé disciplíny.

Přenášení předmětů

Stejná disciplína se v prosinci 2020 objevila v kvalifikaci také. Na Floridě závodníci přenášeli části monster trucků, jako například diferenciál, lem kola, část motoru apod. Dá se předpokládat, že ve stejném duchu bude probíhat i toto kvalifikační kolo. Sacramento je velmi spojeno s vlakovou dopravou a celým průmyslovým odvětvím, takže můžeme očekávat přenášení částí vlaku. Zde bude rozhodovat úchop a rychlost.

Dřepy

Dřepy jako disciplína jsou klasikou, vloni závodníci dřepovali 318 kg vážící velkou činku na opakování. Tato disciplína však nebude pro všechny, jen některé skupiny budou mít tuto disciplínu.

Mrtvý tah

Ti, co nebudou dřepovat, tak budou pozvedat. Mrtvý tah je pro kvalifikační kola taktéž stálou disciplínou, kterou není třeba představovat. Závodníci budou tahat 345 kg na opakování.

Fingal's Fingers

Druhý den začne disciplínou, kterou diváci mohli vidět na World's Strongest Man v kvalifikaci v roce 2017. Disciplína, kdy se přehazují sloupy z jedné strany na druhou, přičemž se vůbec nejedná o lehkou záležitost.

Tahání vlaku

Opět vzkříšení jedné starší disciplíny - tahání vlaku, které se na World's Strongest Man objevilo naposled ještě za dob Mariusze Pudzianowského, a to konkrétně v roce 2003. Letos se předpokládá, že závodníci budou tahat vlak o hmotnosti mezi 30 a 50 tunami po žebříku na 20 metrů. Vždy nejrychlejší čas vítězí.

Tlakové medley

Tlakové medley jsme měli možnost vidět v roce 2019, kdy závodníci postupně zvedali jednoručky, obří jednoručku, velkou činku a log. Letos se dá předpokládat velmi podobná disciplína, možná s přeházeným pořadím jednotlivých závaží.

Držení krumpáče

Držení předmětu před sebou s nataženými rukama. Čím déle, tím lépe. V minulosti se držela různá kladiva, závaží, dokonce i autobaterie. Hmotnost se samozřejmě lišila, na takto prestižním závodě však bývala okolo 30 kg. Toto předpokládáme i letos, jen tím konkrétním předmětem může být nástroj kopáčů, tedy krumpáč, případně oboustranná sekera apod. Nechme se překvapit.

Atlasovy kameny

Poslední disciplína je vyhrazena pouze druhým a třetím závodníkům z každé skupiny, kde se utkají v disciplíně Atlasových kamenů. V minulých ročnících se jednalo o přehazování kamene ve stylu last man standing, tedy kdo déle vydrží, a někdy stačila 3 opakování, v jiných skupinách zase 9. Jak moc je toto spravedlivé, si musí říct hlavně pořadatelé. Vloni byla situace jiná, jednalo se o zvedání kamenů různých vah na čas. A letos tomu nebude jinak.

Čtvrtý den závodu je volno, závodníci budou odpočívat a pořadatelé se budou připravovat na hlavní závod. Doufejme, že veškerá příprava proběhne hladce a bez komplikací, že jen ti skutečně nejlepší se dostanou do hlavního závodu a předvedou, co vše umí.

Hlavní závod

Do hlavního závodu se probojuje celkem 10 borců. Zatím nechci polemizovat, kdo mezi nimi bude a kdo se letos do hlavního závodu nedostane, nicméně doufám, že ani v kvalifikaci, ani v hlavním závodě nedojde k nějakým zásadním zraněním, případně jiným nepříjemnostem.

World's Strongest Man 2021 - disciplíny finále
den pátý den šestý
Giant's Medley Log Lift
Titánova točna Knaack mrtvý tah
házení sudů Atlasovy kameny

Pojďme si přiblížit finálové disciplíny, ze kterých vzejde nový nejsilnější muž planety.

Giant's Medley

Disciplína spojující přenášení a odnášení předmětů. Vloni to bylo přenášení 125kg kovadliny, následované odnesením Super Yoku naloženého motocykly, letos můžeme předpokládat velmi podobnou disciplínu, možná přehozené její části.

Titánova točna

Toto bude nejspíše nejzajímavější disciplína z pohledu diváka. Tím, že je Sacramento spojené s vlaky a celým průmyslem okolo vlaků, tak pořadatelé zvolili tematickou disciplínu. Závodníci budou otáčet servisní točnou s kolejemi, na kterých bude historická parní lokomotiva z 19. století. Cílem je otočit točnou o 180°. Disciplína bude velmi zajímavá, měla by připomínat slavné Conanovo kolo, kdy závodník chodí se zátěží okolo, případně tlačí kolo samotné, jako například na Arnold Strongman Classic v Ohiu, kde mají Rogue kolo bolesti.

Házení sudu Reign

Házení sudu nebo kettlebellů známe z jiných závodů, tentokrát ale závodníci budou házet pouze jediným sudem a ne na čas, ale na výšku. Kdo hodí nejvýše, vítězí. Kdo nepřehodí, vypadává. Název této disciplíny přinesl jeden z hlavních sponzorů závodu Reign.

Log Lift

Druhý finálový a zároveň poslední den závodu začne klasickou disciplínou, která nemůže chybět snad na žádném domácím ani zahraničním závodě, Log Liftem. Pořadatelé letos zvolili variantu na maximální váhu. Zde si závodníci jistě sáhnou až na samotné dno svých sil.

Knaack Deadlift

Velmi zajímavá varianta mrtvého tahu, na první dobrou to nikomu nic asi neřekne. Knaack je hlavním sponzorem této disciplíny a jedním ze sponzorů celého závodu. Společnost Knaack vyrábí plechové skříně a boxy, proto se dá předpokládat, že disciplína bude pro závodníky ve stylu Silver Dollar Deadlift, který je známý převážně ze Spojených států amerických z 60. a 70. let a proslavil ho silák jménem Paul Anderson.

Atlasovy kameny

Co by to bylo za velký mezinárodní závod, kdyby nekončil touto disciplínou. Klasické ukončení závodu, kdy borci musí umístit 5 - 6 různě těžkých kamenů na různě vysoké podstavce.

Za měsíc to přijde, za měsíc se bude rozhodovat, zda Oleksii Novikov dál ponese titul nejsilnějšího muže planety, tentokráte pro rok 2021. Budete sledovat závod? Budete fandit? My určitě ano a v co možná nejkratším čase přineseme i podrobný report.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie