Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Jiří Tkadlčík - ohlédnutí za Arnold Classic Australia Strongman Championships 2017

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Jiří Tkadlčík - ohlédnutí za Arnold Amateur Strongman World Championships 2017!
Arnold Amateur Strongman World Championships 2017
- reportáž a video!
VIDEO: Jiří Tkadlčík
- 400kg mrtvý tah!

Letošní účast českých sportovců na australském Arnold Classic skončila obrovskými úspěchy. Většinu z nich si můžete připomenout prostřednictvím ohlédnutí, která nám zasílají sami sportovci. Další takové si můžete za malou chvilku přečíst i níže. Český profesionální strongman závodící ve střední váze vybojoval na Arnold Classic Australia Strongman Championships 2017 stříbro v nabité konkurenci!

Z pomyslného trůnu ho sesadil loňský stříbrný muž Tyson Morrissy z Austrálie, který je ale, jak se dozvíte z textu dole, velkým přítelem českého lva. Jen připomínám, že se Jirka zúčastnil i letošního Arnolda v Americe, kde na mistrovství světa vybojoval taktéž stříbro. O úspěchu našich strongmanů (protože letěl i Jiří Vytiska do kategorie open) jste si mohli přečíst zde.


[Text: Jiří Tkadlčík] Deset dní po startu a stříbrném druhém místě na Arnold Classic USA jsem se vydal bojovat už podruhé na stejnojmennou soutěž, tentokrát však do Austrálie. Loni jsem na tomto Arnoldu získal své první zlato, a tak byla nejen má očekávání vcelku vysoká. V Praze jsme mezi příletem z Ameriky a odletem na druhý konec zeměkoule strávili 6 dní, které ani zdaleka nestačily na regeneraci po závodech i 400kg mrtvém tahu, který jsem zvládl zvednout v tomto meziobdobí. I tak jsem vsak odlétal v dobré formě a v rámci možností vcelku odpočatý a v pohodě.

Let trval 27 hodin, což fyzickému stavu moc nepřidalo, nicméně atmosféra Austrálie mi to hned první den vynahradila, stejně jako zavodní atmosféra na samotném Expu, kde jsme byli už od pátku kvůli powerliftingovým závodům mé přítelkyně Valerie Miričové a Katky Kyptové. Staral jsem se o jejich závodní "support" a pomoc v zázemí. I díky tomu mi ani odvodnění před závodem do kategorie do 105 kg nepřišlo tak hrozné a o den později - v den závodu - jsem v pohodě navážil 104,5 kg tělesné hmotnosti. Následovalo klasické "dojídaní" hmotnosti, na zavodní plac jsem totiž nastupoval v neděli, a tak jsem měl 24 hodin čas sníst a vypít vše, co by mi vrátilo síly po odvodnění zpět. Odhadem to tentokrát mohlo být kolem osmi tisíc kilokalorií. Během dojídaní jsme měli čas kouknout ještě na sobotní velký vítězný úspěch Karolíny Borkovcové a vlastně i Aleny a Lenky v kategorii physique žen, které vzaly jako česká trojice celou bednu vítězů na hlavním pódiu kulturistů. V den závodu jsem se cítil skvěle, nás český koutek vyvěsil hned u závodního placu vlajku a mohlo se jít na věc!

Na první disciplínu jsme si pořadí nelosovali, určili ho pořadatelé, a tak jsem podle očekávání šel v heatu s největším soupeřem a šampiónem Austrálie Tysonem Morrissym, kterého jsem vloni porazil o půl bod, takže byl velmi namotivovaný mi to vrátit! Jednalo se o dva Super Yoky 350 a 380 kg na 20 m, kam jsem nastupoval s myšlenkou jít rozvážně a nedivočit, což se nakonec osvědčilo. Celou disciplínu jsem zaběhl nejrychleji. Druhá disciplína byla tlaková, kdy bylo před závodníkem pět log barů o váze 110, 125, 135, 145 a 155 kg, i když pořadatelé přiznali, že na každém bylo více, a on musel v limitu 60 sekund zvednout tři podle uvážení. Ty těžší dva zvednuté se pak počítaly do pořadí závodníků. Já si vybral od 135 kg nahoru, kdy jsem 135 i 145 kg dal s přehledem. Na 155 kg pak byla úžasná show, diváci řvali a byla opravdu skvělá atmosféra. Čas mezi pozvedy mi ale nepřál a na přemístění bez pásku mi už nezbyla síla. I tak jsem disciplínu vyhrál a držel první místo na další event.

Jednalo se o tajnou disciplínu, kterou nám odtajnili den před závodem, a tou bylo nošení 300kg ohrady 20 m tam a zpět. Stejně jako v USA se tedy jednalo o úchopovou disciplínu a já hned věděl, že je zle. (smích) V rozcvičovně jsem ohradu držel jako nic, ovšem držet na místě a běžet 40 m je velký rozdíl! I přes veškerou snahu jsem ohradu několikrát pustil a do cíle dorazil na 7. místě z 18 závodníků. Stále jsem držel první místo celkového pořadí, bodový náskok se ale snižoval a čekala mě nevýhoda na Deadliftu, kdy jsem nemohl taktizovat. Nastoupil jsem totiž v 6. heatu z 9, nevěděl jsem tedy, kolik opakování je potřeba udělat pro vítězství. Celá disciplína byla složená ze tří stanovišť. První nás čekalo zvednutí ohrady (300 kg), další byl 290 kg Axle a následně ve zbytku časového limitu 90 sekund Deadlift na klasické ose s 275 kg na počet opakování. Trhačky jsme mohli využít libovolně, já s nimi pozvedl jak Axle, tak i 8x 275 kg na závěr. Jediný, kdo mě porazil, byl Tyson v posledním heatu, který udělal o jedno opakování navíc. Tím opět zmenšil můj bodový náskok před jeho druhým místem.

Bohužel pro mě byly poslední disciplínou Atlasovy kameny. Přestože jsem na této disciplíně dřel, nemohl jsem Tysonovi konkurovat. Pět Atlasů od 110 do 180 kg naházel na platformy tak rychle, že jsem se pomalu nestačil zorientovat. Můj bodový náskok tím definitivně smazal a navrch nějaký ten bod vydělal. Atmosféra byla na poslední disciplíně zdaleka nejlepší a diváci řvali. S Tysonem jsme na sebe dělali z legrace provokativní posunky a celkově jsme si to, myslím, oba moc užili, na čemž jsme se shodli hned po vyhlášení, stejně tak jako na tom, že na této úrovni už je to "jen" o tom, kdo jak uchopí disciplínu a kdo se lépe vyspí. V USA jsem se 10 dní předtím lépe vyspal já, na AC v Melbourne zase druhá polovina závodu patřila rozjetému vlaku jménem Tyson Morrissy. A jsem za to rád!

Motivuje mě, že vím, že mám stále rezervy a že se můžu posouvat tak, abych na plac World's Strongest Man nastoupil opravdu na vrcholu. Po závodě jsem kromě focení s fanoušky z Melbourne, což mě strašně potěšilo, dostal od Tysona pozvánku na víkend u něj vedle Melbourne, kam jsme o 5 dní později skutečně zajeli. Ukázal mi jeho posilovnu, kterou má už dva roky, a tím mě vcelku namotivoval do nějakých vlastních počinů. Dali jsme i nějaký ten trénink, i když po závodech to ještě není úplně odpočaté, jak jsme se oba shodli. Videolog z tréninku i Austrálie bude brzy na mém Facebooku a YouTube kanále, prozradím ale, že jsme tahali až do 350 kg RAW, házeli 180kg Atlasy a Log Lift padl do 150 kg. Pak se šlo na pláž, kde mě Tyson učil surfovat! Mám z našeho přátelství velkou radost, protože přesně takto by to mělo být a přesně toto je podstata sportu - spojení lidí, kteří milují to samé. Závody jsou hra, ne válka. Byla by mi hanba se na něj zlobit proto, že byl na závodech lepší. Na tom stejném jsme se ostatně shodli s Brianem Shawem, velkým šampiónem, který se celý víkend potloukal kolem naší stage a sledoval dění - pro mě opravdový šampión!

Celkově musím Austrálii letos uzavřít jako opět velmi povedenou. Ke stříbru z USA přibylo druhé a po loňskem zlatém doublu je tohle super změna. Děkuji moc všem fanouškům za podporu, stejně tak moc díky všem "Startérům" za podpořený projekt a hlavně týmu na místě - mojí polovičce Valušce, Patrikovi s přítelkyní z Czech Virusu, kteří vyrazili podpořit až takhle daleko, naší evropské podpoře v Melbourne Predovi s rodinou i všem dalším doma u streamu! No a teď? Za pár dní opouštíme ráj Austrálie a čeká nás krásný návrat zpět do těžkého tréninku, i když prozatím není jasně určený závod, na který poletíme. Především bude na pořadu dne ještě tvrdší drcení úchopu, Atlasů a dalších slabin. Výběr závodu pak nechám víceméně "náhodě", ve hře je Arnold Classic Africa, Europe's Strongest Man a z podzimní sezóny pak Arnold Classic Asia a další. Držte palce! Není snadné cesty!


Super Yoke Medley

Log Lift Medley

Frame Carry

Atlas Stones

Deadlift Medley

Vyhlášení vítězů


Foto:
Valerie Miričová



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie