Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

David Lupač - rozhovor s mistrem Evropy a dvojnásobným mistrem světa pro rok 2014

Ronnie.cz > Powerlifting > Osobnosti

David Lupač má v letošní sezóně silového trojboje neskutečnou fazónu a sbírá jeden úspěch za druhým. Jeho bilance na mezinárodní scéně je úctyhodná. Tři starty, z toho jeden titul mistra Evropy a dva tituly mistra světa. O jeho úspěšné misi na mistrovství Evropy v silovém trojboji juniorů jsme Vás již informovali. V nedávné době však David Lupač zaznamenal další dva velké úspěchy. V Dánsku se konalo mistrovství světa v bench-pressu, kde David v juniorech pokořil 305 kg a po velkém souboji s konkurentem z USA se nakonec radoval z vítězství. Druhý titul mistra světa získal v Jihoafrické republice, kde sundal dresy a zúčastnil se MS v klasickém (RAW) silovém trojboji. Zde výkonem 900 kg (340/225/335) neměl ve své váhové kategorii konkurenci a získal v letošní sezóně již potřetí nejcennější juniorský kov. Ve dřepu, mrtvém tahu a silovém trojboji překonal i standardy světových rekordů, které federace IPF nastavila při vzniku této divize v roce 2012.

Začneme mistrovstvím světa v bench-pressu, které se konalo v Dánsku. Pokud se nemýlím, tak výkonem 305 kg ses stal nejmladším závodníkem v ČR, který oficiálně pokořil více než 300 kg na soutěži. Po velkém a vítězném souboji s Američanem ses stal juniorským mistrem světa. Jak závod probíhal? Počítal jsi s tímto výkonem, nebo tě to překvapilo?

Závod probíhal dobře a parádně jsem si ho užil. I když se jednalo pouze o soutěž v bench-pressu, tak mě to bavilo. S výkonem 300 kg a více jsem počítal. Týden před závody jsem dal na tréninku přesvědčivě 300 kg, takže jsem si věřil. Trošku mě překvapilo, jak bylo 305 kg lehkých, ale opravdu mi ten pokus sedl.

Závod jste zvládli zejména po taktické stránce. Skvěle jste si soupeře hlídali. Sledoval jsi to a rozhodoval ses sám, nebo jsi vše nechal na trenérovi? Kdo tě v Dánsku koučoval?

Na mistrovství světa v Dánsku mě koučoval Petr Slanička a zvládl to bravurně. Jezdil jsem za ním kvůli tomu do Nymburka, aby věděl, jaká je situace a kolik je v mých možnostech. Odhadl to perfektně. Já jsem chtěl jít první pokus 285 kg, ale z taktického hlediska bylo lepší jít 290 kg a hlídat si největšího soupeře, kterým byl Američan. Zbylé pokusy jsem ho vždy jen dorovnal a zvítězil o nižší tělesnou hmotnost.

Ať už se jedná o trojboj, či samotný bench-press, tak v poslední době jdou výkony na mezinárodní scéně neskutečně nahoru, sleduješ to? Kdo tě z tvých budoucích rivalů v kategorii open zaujal?

Samozřejmě že to sleduji a 400kg bench-press jsem prožíval s celou burácející halou. Zaujal mě kdo jiný než norský závodník Carl Yngvar Christensen, už je to pár let dozadu, co se známe, a v poslední době se opravdu utrhl. Když jsem viděl jeho výkon v trojboji 1200 kg, tak mě napadlo, kde mám sakra v trojboji posbírat 150 kg. (smích)

Přejděme k druhé soutěži, která se konala v Jihoafrické republice. Zde jsi výkonem 900 kg získal titul mistra světa juniorů v klasickém (RAW) silovém trojboji. Jak závod probíhal, dopadlo to všechno podle tvých představ?

Výkon dopadl tak, jak jsem si představoval. Byl to můj první závod RAW v životě, tak jsem byl spokojený. Měl jsem před závodem v hlavě zhruba ta čísla, která jsem pak zvedl. Ve dřepu jsem původně chtěl zakládat na 320 kg, ale po dlouhém letu a pouze jedné noci odpočinku jsem snížil na 310 kg. Ukázalo se, že se síla neztratila, tak jsem to mohl rozjet. Závěrečných 340 kg bylo lehkých a bavilo mě to. Na bench-press jsem se opravdu těšil, protože mě v poslední době hodně baví. Výkon 225 kg mě potěšil, i když už to bylo těžké. V mrtvém tahu jsem si chtěl udělat osobní rekord a výkonem 335 kg se mi to povedlo. Konečně jsem zvedl své maximum a teď už to, doufám, půjde jen nahoru.

Světová federace IPF jednoznačně tvrdí, že kolenní bandáže nejsou RAW, proto povoluje pouze zdravotní nákoleníky. Souhlasíš s tímto názorem?

Ano, souhlasím, kdyby se povolily bandáže na kolena, tak by to nebylo objektivní, protože každému přidají jinak, někdo je třeba lépe namotá, ten druhý zase ne. Takhle se mi líbí, že člověk k čince normálně přijde a ne se dobelhá, jako je tomu tak, když máte tvrdě zamotané bandáže. V tom vidím krásu RAW závodů. Opačný pohled na soutěže RAW je, zda nehrozí větší riziko zranění, zejména kolen při dřepu a ramen při bench-pressu. To asi ukáže až čas, kdy bude více zraněných.

Hodláš v soutěžích RAW pokračovat? Baví tě více dresy, nebo RAW?

Prioritou pro mě momentálně určitě zůstanou závody v dresu, má to větší prestiž. Závod RAW jsem šel spíše tréninkově a ani jsem z něj nebyl unaven. To mi na tom trochu vadilo, protože po těžkém závodě v dresu jsem na umření, u RAWky to tak nebylo.

V minulém rozhovoru jsi zmiňoval, že na mistrovství Evropy v Rusku nebyla organizace tak perfektní jako například na podzimním mistrovství světa v Norsku. Jak vypadaly po organizační stránce obě uplynulé soutěže?

Závody v Dánsku byly perfektně organizačně zvládnuté, to nemělo chybu. Soutěž v Jihoafrické republice byla pravý opak, ale asi to bude tou neevropskou mentalitou lidí. Nechci však pořád jen kritizovat, jenom bych si mistrovství světa představoval jinak. Velmi pozitivním faktorem bylo burácející publikum, které mě hnalo dopředu. Hlavně u posledního mrtvého tahu to bylo super.

Stihl jsi poznat krajinu v Dánsku nebo Jihoafrické republice? Zaujalo tě něco?

Nejsem úplně ten turistický typ člověka, takže jsem se vždy jen tak podíval kolem hotelu a to mi stačilo. Jedu na závody závodit a to má vždy přednost.

Kam bude dále směřovat tvá příprava?

Na podzim mám dvě mistrovství světa, a to juniorské a mužské. Na juniorském mistrovství bych chtěl být co nejvýše v absolutním pořadí a na mužském se neztratit.

Tvá sezóna bude ještě dlouhá, jakým způsobem regeneruješ? Máš nějaký osvědčený systém?

Mám takový systém lenocha. (smích) To znamená, že se snažím nic jiného než trénink aktivně nedělat. Samozřejmě je důležité hodně spát a používat doplňky stravy. Já používám doplňky od firmy Fit-pro, hlavně BCAA, protein, gainer, kloubní výživu, multivitamín atd. Dále mi pomáhá práce mého maséra Honzy Čermáka - masazeporadne.cz.

Chceš někomu touto cestou poděkovat?

Určitě bych chtěl poděkovat všem lidem kolem sebe, kteří se starají o to, abych mohl závodit na této úrovni. Zejména jsou to etrezory.cz, Fit-pro, monstashop.cz, eaglefitness.cz, masazeporadne.cz a Český svaz silového trojboje.

Davida Lupače můžete sledovat i na jeho facebookové stránce.


David Lupač - MS v bench-pressu 2014


David Lupač - MS v klasickém (RAW) silovém trojboji 2014


David Lupač na MS v klasickém (RAW) silovém trojboji - fotogalerie

Foto: Heinrich Janse van Rensburg




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

17.06.22:20Ahead - Ten se ještě ukáže *1*, má velkej potenciál - chvílema to ..
17.06.21:38RaDD - Velký obdiv a gratulace!
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie