Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Jak probíhala soutěž
World´s Strongest Man 2011?

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Brian Shaw právě získává svůj první titul World´s Strongest Man.
Po dvou letech se soutěž World´s Strongest Man opět přesunula do USA (loni se klání odehrávalo v Jihoafrické republice), tentokrát do Wingate v Severní Karolíně, aby se ve 34. ročníku soutěže zmocnil titulu genetický experiment z Colorada, 203 cm vysoký a letos údajně téměř 210 kilogramů vážící Brian Shaw. Zydrunas Savickas, známý jako "Big Z", byl po dvou letech na WSM poražen. Spíše než popisovat dění od jedné disciplíny ke druhé, bych se chtěl tentokrát pozastavit u různých zajímavostí a jednotlivých strongmanů. Koneckonců, výsledky mnohé napoví, a než se společnost TVI uráčí pustit ven kompletní video ze soutěže, počkáme si ještě několik dlouhých měsíců...

Král je mrtev, ať žije král, chtělo by se možná někomu říci, ale bylo by to opravdu přesné zhodnocení? Brianu Shawovi se podařilo něco, co zatím žádnému strongmanovi - v jednom roce získal dva nejcennější tituly: z Arnold Strongman Classic a WSM. Po dvou předchozích letech, kdy se neustále zlepšoval, bylo velice pravděpodobné, že se dostane až na pozici šampióna, a ve svých devětadvaceti letech má všechny předpoklady k tomu, aby se jeho sbírka titulů ještě dlouhé roky úspěšně rozrůstala.

A Big Z? Ve svých 36 letech má fenomenální Litevec na svém kontě tolik startů na soutěžích, tolik titulů a tolik světových rekordů, že by jejich vyjmenování zabralo polovinu dne. Znamená jeho letošní "neúspěch" (pokud tak můžeme nazvat třetí místo na Arnold Strongman Classic a druhé místo na WSM), že již pomalu ztrácí formu a nestačí odrážet nápor nových talentovaných soupeřů? Nemyslím si to. Savickas ostatně na WSM v několika disciplínách dokázal, že v měřítkách té skutečně nejryzejší a nejbrutálnější síly se mu nemůže rovnat nikdo z celého startovního pole. O titul přišel až v závěrečné disciplíně, kde jej ve zvedání Atlasových kamenů rychlejší a hbitější Shaw porazil. Osobně doufám, že Zydrunas Savickas zůstane na scéně ještě nějaký ten rok, protože může předvést ještě několik světových rekordů například ve zdvihu klády nebo soukolí a jeho start na soutěži jej stále automaticky pasuje na pozici jednoho z největších favoritů.

O kom bych se ještě zmínil? Určitě o Dereku Poundstonovi, který je pro mě osobně velkou inspirací. Celou svou kariéru se potýká s různými zraněními, která navíc obvykle přijdou krátce před soutěží. Znovu a znovu se ale vrací pokaždé v lepší formě než dřív. Po loňském neúspěchu na WSM, kdy závodil s natrženým kvadricepsem a musel se ve finále spokojit s 9. příčkou, si chtěl spravit chuť na letošním Arnoldu, ale opět to nevyšlo. Prasklý obratel si vyžádal několik měsíců odpočinku a nebylo jisté, jestli se Derek vůbec stihne na WSM připravit. Když se ale objevilo video z jeho přípravy a fotky, na kterých měl opět kolem 150 kilogramů v pověstné kvalitě, bylo zřejmé, že to zvládl velmi dobře. S přehledem vyhrál svoji kvalifikační skupinu a nakonec ve finále vybojoval páté místo.

Na soutěži World´s Strongest Man ale bylo mnohem víc fascinujících momentů než jen finálový souboj Briana Shawa a Zydrunase Savickase. Pokusím se popsat ty, které mě osobně nejvíce zaujaly.

Největší smolař

Tím byl bezpochyby osmadvacetiletý Američan úctyhodných rozměrů (zhruba 170 kg na 195 cm) Mike Jenkins, který se doslova vynořil odnikud, když v loňském roce obsadil druhé místo na America's Strongest Man, vybojoval vítězství na Arnold Strongman Amateur a letos už na Arnoldu skočil hned na druhou pozici před Zydrunase Savickase (!) mezi profesionály. Mike postoupil společně se Savickasem ze čtvrté kvalifikační skupiny a finále zahájil opravdu ve velkém stylu. Vyhrál první dvě disciplíny - Frame Carry a Super Yoke, což je v tak nabitém startovním poli opravdu nepřehlédnutelný výkon. V tahání kamiónu sice skončil až sedmý, ale stále měl velmi dobrou šanci bojovat o umístění v první trojce. Pak ale přišla na řadu čtvrtá disciplína, která byla pro Jenkince bohužel poslední - mrtvý tah patří mezi jeho nejslabší disciplíny a navíc se už během druhé postupové váhy (při zdolávání 370kg činky) zranil. Bolest v zádech byla tak velká, že Jenkins během rozcvičování na následující disciplínu nedokázal kládu ani přemístit na hrudník a musel ze soutěže odstoupit. Snad se brzy uzdraví a uvidíme ho znovu třeba na jarním Arnold Strongman Classic.

Největší překvapení

Pro mě osobně bylo největším překvapením a zároveň velkým zklamáním odstoupení Travise Ortmayera ze soutěže po třetí disciplíně kvalifikačního kola. Travisovi se v prvních dvou disciplínách příliš nedařilo a poté, co ve třetí disciplíně - dřepu s obří neforemnou činkou o váze 322 kg na počet opakování - skončil s nulou, rozhodl se dále nepokračovat. O přesném důvodu se zatím spekuluje, protože Travis rozhodně nepatří k těm, kteří by cokoliv dopředu vzdávali. Někteří z diváků hovořili o zranění a objevily se i informace, že byl Travis ze soutěže diskvalifikován, protože dával velmi hlasitě najevo, co si o organizaci závodu myslí. (A o tom, že měl pádný důvod, bude ještě řeč.) Ať je to jakkoliv, tenhle charismatický chlapík ve finále určitě hodně chyběl.

Největší průšvih

Organizátoři WSM se tento rok skutečně příliš nevyznamenali, ať už jde o přesun termínu soutěže, nebo o tradičně nulové pokrytí vrcholné soutěže v médiích (za což může exkluzivní smlouva se společností TVI). Za největší technický omyl bych pak bez váhání označil semifinálové dřepy s obří činkou na tlusté ose. Chápu sice, že pořadatelé chtěli změnu a tradiční dřepovací aparát, do kterého po každém opakování padají sudy jako zátěž, chtěli nahradit něčím novým, ale vystavit atlety zcela zbytečně riziku zranění tím, že je nutí na zádech držet při dřepu tlustou hladkou osu, mi jako šťastné řešení nepřijde.

Co víc, systém kontroly hloubky byl další velký průšvih. Když ve druhé kvalifikační skupině polovina závodníků skončila s nulovým počtem opakování, organizátoři se rozhodli, že to na kameru nevypadá příliš dobře, a závodníci museli disciplínu opakovat s nově nastavenou úrovní hloubky. Kontrola dřepu byla navíc velice nešťastně zvolená a závodníci se museli dole činkou dotknout dvou plošin, aby elektronický systém hlásil platné opakování. Kdo někdy dřepoval s opravdu velkou zátěží, dá mi jistě za pravdu, že mlátit činkou ve spodní pozici o nějaký pevný bod je cokoliv, jen ne příjemné, a hlavně bezpečné. Ztráta stability je téměř zaručena a na to zřejmě doplatil Ervin Katona, který si při dřepu zranil koleno. Doufejme, že organizátoři WSM si všechny novinky příště nejdříve vyzkouší, než je zařadí do soutěže.

Největší atrakce

Když jsem v předsoutěžním speciálu psal o Brianu Shawovi jako o největším monstru, jaké se kdy objevilo na strongman scéně, netušil jsem, že s ním bude ve skupině další podobná anomálie - dvousetkilový, 205 cm vysoký obr z Islandu Thor Bjornsson, který paradoxně přešel ke strongmanům od basketbalu stejně jako Brian Shaw. Bjornsson i Shaw byli i mezi ostatními gigantickými strongmany naprosto nepřehlédnutelní a jejich výsledky na WSM značí jednu věc - pro strongmana je tělesná výška a extrémně vysoká tělesná hmotnost v mnoha disciplínách obrovskou výhodou.

Největší demonstrace extrémní síly

Samozřejmě, celé WSM je o síle, ale ne všechny disciplíny ji ukazují stejně. Například přehazování sudů přes 5 metrů vysokou laťku určitě ukáže, kdo má nejvíce explozivní síly, ale hodně závisí i na koordinaci a také na přiměřené dávce štěstí. Některé disciplíny ale budete sledovat doslova s němým úžasem, protože výkony, které uvidíte, jsou nepředstavitelné. Takových momentů bylo na WSM hned několik:

Mrtvý tah

Sledovat šestici strongmanů, jak po čtyřech dnech náročných disciplín pokoří hranici 400 kilogramů, musí být zážitek sám o sobě (400 kg zatáhl Vytautas Lalas, 415 kg pak zvládli Derek Poundstone a Laurence Shahlaei). Výkon 432 kg, na kterých skončili Brian Shaw a Terry Hollands, už je na hranici uvěřitelnosti. 442 kilogramů, které s nadlidským úsilím nezdolal nikdo jiný než Zydrunas Savickas, je pak čirým šílenstvím.

Truck Pull

Sedm z deseti finalistů nedotáhlo zhruba dvacetitunový kamión kvůli nepříjemnému stoupání v závěru třicetimetrové trasy až do cíle. O to větší kontrast byl výkon Briana Shawa, který to zvládl prakticky bez většího úsilí za 63 vteřin a v cíli si neodpustil provokativní hlášku: "Too easy!" Překvapivě to ale stačilo "až" na druhé místo - před Shawa se dostal s časem 58 vteřin Thor Bjornsson.

Log Lift

Savickasovi se titul obhájit nepodařilo, ale ve dvou disciplínách dokázal, že pokud jde o brutální statickou sílu, stále dominuje nad všemi ostatními. Po vítězství v mrtvém tahu to o chvíli později dokázal při zdvihu 160kg klády, kdy výkonem deseti opakování doslova deklasoval zbytek startovního pole. Nejvíce se mu přiblížili Lalas a Poundstone se sedmi zdvihy. Nutno dodat, že i poslední opakování, které "Big Z" předvedl, vypadalo stejně přesvědčivě a plynule jako to první.

Giant Dumbbell Lift

Závodníci v první a druhé kvalifikační skupině zvedali v páté disciplíně nad hlavu jednoručky o váze 100, 105, 110 a 115 kg. Jediný, kdo dostal nad hlavu všechny, byl Brian Shaw a podle diváků, kteří byli u toho, s nimi Brian házel, jako by nic nevážily.


World´s Strongest Man 2011 - konečné výsledky

pořadíjméno
1.   Brian Shaw
2.   Zydrunas Savickas
3.   Terry Hollands
4.   Laurence Shahlaei
5.   Derek Poundstone
6.   Thor Bjornsson
7.   Vytautas Lalas
8.   Mike Jenkins
9.   Stefan Solvi-Petursson
10.   Ervin Katona

Kompletní výsledky ze všech kvalifikačních skupin i finále naleznete zde.


Finále WSM 2011, jak jej zachytil jeden z diváků




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

29.09.22:42Rachela - No neviem, na cistu staticku silu tu je Arnold Classic a b..
29.09.21:52HANZAN - Organizace tak prestižní soutěže jako je WSM takovýmto způ..+1
29.09.16:36guruhonza - po týhle akci je pro mě osobně největší událostí roku sout..
29.09.14:44Smile04 - a kdes to videl simte ja bych se na to velice rad podival...+1
29.09.14:05Rachela - Ja som s tohtorocnym WSM velmi spokojny, napriek nezvladnu..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie