Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Čestmír Šíma - ohlédnutí za Lechfeld - Cup im Steinheben 2016

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Strongmen´s Games Aš 2016
- reportáž a fotogalerie
Po účasti na závodu série Champions League a vyčerpávající soutěži Strongmens Games Aš, kde už počtvrté obhájil své první vítězství z roku 2012, zamířil Čestmír Šíma na závody ve zvedání bavorského kamene, které už mají svou tradici i v ČR, ale nesmírně populární jsou především v Německu.


[Text: Čestmír Šíma] Mým letošním třetím závodem byl "Lechfeld - Cup im Steinheben 2016". Jak už z názvu vyplývá, jednalo se o závody v disciplíně česky zvané zdvih bavorského kamene. Závody se konaly v neděli 15. května v městečku Klosterlechfeld nedaleko Mnichova v rámci městských oslav. O závodě, který patří v Německu mezi nejprestižnější závody ve zdvihu kamene, jsem se dozvěděl díky Tomovi Kaasovi a Andreasi Altmannovi, který je jedničkou mezi strongmany v Německu a současně držitelem světového rekordu ve zdvihu kamene.

Ačkoliv se závody konaly jen týden po brutálně těžkých závodech v Aši a cítil jsem, že zdaleka nejsem zregenerovaný, tak jsem pozvání přijal a v neděli se vydal na cestu. Cestovat po německých dálnicích je dost rozdíl oproti českým, takže vzdálenost cca 340 km jsem urazil za 3 hodiny a kolem čtvrté hodiny odpolední jsem dorazil na místo. Závody jsou tam tak strašně populární, že se konají v hlavním stanu oslav pro několik set diváků a jsou hlavním programem celé slavnosti, čemuž jsem původně nechtěl ani věřit. Ta atmosféra a podpora byly ale opravdu neuvěřitelné. Chvílemi jsem si sice připadal jako na zájezdu bavorských Němců v pivovaru - stan byl narvaný lidmi v bavorských krojích (s těmi slušivými podkolenkami, kalhotami jako od krtečka a klobouky se štětkou na holení), kteří seděli u stolů a z obrovských sklenic pili pivo a opravdu neskutečně hlasitě podporovali všechny závodníky všech kategorií. Těch bylo strašně moc - příchozí, ženy dle váhy, následovali muži v kategoriích lehcí do 90 kg, střední do 100 kg, těžcí do 110 kg a supertěžcí nad 110 kg.

Předpokládaný začátek naší supertěžké kategorie byl v 7 hodin večer, ovšem vlivem množství závodníků, jednoho hodně nepříjemného zranění, kdy si závodník nejspíš utrhl stehenní sval a kámen ho zavalil, a dalších faktorů šla naše kategorie na řadu kolem desáté hodiny večerní a to já už většinou padám únavou a chodím spát. Teď jsem měl ale ještě závodit… No, vážně se mi už moc nechtělo, ale bral jsem to zase jako novou zkušenost a bylo to hlavně pro všechny stejné, takže jsem se průběžně rozcvičoval, kecal s ostatními závodníky, kromě jiných jsem se tam potkal s Matjažem Belšakem ze Slovinska, který mi říkal že byl nedaleko, tak se přijel na ty vyhlášené slavné závody taky podívat, ale nezávodil, léčí zraněné koleno.

Základní váha kamene byla 254 kg a opravdu se jedná o kámen s madlem (většinou jsou to kovové pláty ve tvaru kamene, jako třeba v Domažlicích, kde jsem v roce 2014 poprvé tuhle disciplínu zkoušel) a principem je vytáhnout kámen do metrové výšky, čímž se kvalifikujete na další postupnou váhu. V naší kategorii bylo nakonec 7 závodníků, stejně jako v Domažlicích před dvěma lety jsem sváděl největší boj s Andreasem (a s technikou). Nakonec to dopadlo tak, že oba jsme zvedli do metru postupně váhy 254, 279 a 304 kg. Rozhodovalo se tedy na další váze 329 kg, kterou jsem vytáhl do výšky 40 cm a Andreas do necelých 50 cm, takže mě bohužel opět porazil a já skončil druhý.

Závěrem ještě pár slov k té technice, o které jsem se zmiňoval - byla to moje teprve druhá zkušenost s touhle zajímavou disciplínou a myslím, že teprve teď (bohužel za cenu zranění) jsem až pochopil ten veliký rozdíl oproti mrtvému tahu. U druhé váhy 279 kg jsem se totiž na konstrukci postavil příliš dozadu za madla, takže se mi kámen ve vodicích lištách křížil a já musel i s kamenem v rukách udělat krok dopředu, abych to srovnal, což se mi sice povedlo a já váhu úspěšně zdolal, ale při tom "chození" jsem si snad jenom natáhl, doufám, že nenatrhl, zádový sval, který mě od té chvíle strašně bolel, a jenom vlivem adrenalinu a touhy nevzdat se tak lehce jsem pokračoval v závodu. Takže váhu 304 kg jsem opravdu přes velikou bolest zvládl, ale na další váze jsem už cítil, že to není vůbec dobré a riskovat ještě větší zranění na začátku sezóny jsem nechtěl. Proto jsem 329 kg vytáhl jen do 40 cm a vykašlal se na to. Bolest byla skoro nesnesitelná, ale mezi závodníky byl jeden fyzioterapeut, který se o nás staral na nedávném FIBU, takže jsem ho požádal, aby mě trochu srovnal, a docela se mi ulevilo, protože mě čekala zase ještě několikahodinová cesta zpět domů a představa sezení v autě byla hodně nepříjemná.

Závody skončily kolem půl 12 v noci, pořadatelé vyhlásili pořadí, rozloučil jsem se se všemi a vydal se přes stan k autu. Jenže stan byl stále narvaný a já vzhledem ke své velikosti (oblečený jsem tam navážil přes 170 kg, ale váha byla určitě rozbitá, protože samozřejmě vážím maximálně 130 kg) jsem tam byl za opravdovou atrakci. Takže než jsem se dostal k autu, tak jsem se musel ještě 150krát vyfotit. I přes bolavá záda jsem se usmíval a hrál hrdinu, abych v usedavý pláč propukl až v autě.

Strašně mě mrzí (použil bych tedy rozhodně jiné slovo, ale prý je sprosté) to zranění, ale doufám a věřím, že to bude brzo dobré a neovlivní to nijak zásadně můj další průběh závodní strongman sezóny. Jinak to ale byla zase další obrovská zkušenost a zkouška něčeho nového.

Díky všem, kteří mi fandí a podporují mě, protože stejně jako pro každého sportovce jsou přízeň a podpora i pro mě strašně motivující a posouvají mě dál.



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

23.05.21:14vitez.7 - Jako vždy super čtivý článek a je hezké, že zase o něčem n..
20.05.17:25sferone - skutečně neskutečný silák, držim palce ať zranění odezní. ..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie