Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Martina Koutňáková - rozhovor
po Mistrovství Moravy v klasickém silovém trojboji 2014

Ronnie.cz > Powerlifting > Soutěže

Po reportáži z RAW mistrovství Moravy je tady slíbený rozhovor. O ten jsem požádala absolutní vítězku v kategorii open žen Martinu Koutňákovou ze Sokola Pohořelice. Martina vloni opustila kategorii juniorek a poprvé se na této soutěži představila v kategorii žen. Překonala několik českých rekordů, zvítězila v bodování podle Wilkse a převzala z rukou pana Ivana Karpíška, jako zástupce ČSST, cenu pro nejlepší juniorku za rok 2013.

Jak se ti závodilo a jak hodnotíš svůj výkon?

Závodilo se mi moc dobře. Celý týden před závodem jsem toho sice moc nenaspala, ale na druhou stranu ani moc nenatrénovala, takže jsem byla odpočatá. A to se pak vždy závodí dobře. Byl to můj první RAW trojboj, když tedy nepočítám ty úplné začátky, kdy jsem ještě neměla dresy, a moc jsem si to užila. Bez dresů to bylo takové jednodušší, pohodovější a méně únavné. S výkonem jsem spokojená, co jsem chtěla zvednout, to jsem zvedla. Byla to spíš taková zkouška, jak to vlastně bude bez dresů vypadat. Nějaké rezervy tam ještě jsou, takže doufám, že na MČR výkon ještě o kousek zlepším.

Jaké máš letos další plány?

Letos na jaře mám v plánu zúčastnit se obou trojbojařských republik. V říjnu bych ráda startovala na lize družstev, takže doufám, že kluci z oddílu také nebudou lenit, abychom obhájili loňské třetí místo! Mezinárodní soutěže musím bohužel vynechat, jelikož v červnu dělám státnice a priority mám teď trošku někde jinde.

A do budoucna se chceš věnovat spíše soutěžím v dresech, nebo RAW?

Do budoucna vidím jako prioritu spíše "rawku", ale závodit hodlám zatím tak i tak. Už teď mám trénink stavěný spíše pro RAW soutěže, baví mě to o mnoho více a také se lépe cítím po zdravotní stránce. Ale obojí má něco do sebe, proto se nechci dresů zcela vzdávat.

Jak se dá skloubit dohromady trénink pro RAW a dresy?

Zatím docela špatně, chce to vychytat a určit si jasnou prioritu. Obojí nejde dělat naplno, to je jasné. Takže se teď horko těžko soukám do dresů a zkouším, co vlastně půjde zvednout. Žádné složité propočty, jen tak odhaduji, na kolik by to mohlo být, takže letošní MČR v dresech bude hodně veselé, tím spíše že jsem ještě minulý týden žila v domnění, že je až na konci dubna a ne už teď.

Jaká je tvoje nejoblíbenější disciplína?

Jednoznačně dřepy, a to na všechny způsoby. Jak v tréninku nedřepuji, tak mě to víceméně ani nebaví. Když nad tím tak přemýšlím, je docela škoda, že dřep je jediná disciplína, ve které se nepořádají žádné pohárové soutěže… Mohlo by to být zajímavé.

Jak často trénuješ?

No, to je v poslední době dosti různé. Ráda trénuji hodně a mám potřebu každý den něco dělat, jenže v poslední době toho bylo dost ve škole a předtím hodně v práci, takže se už půl roku docela flákám - to znamená, že pravidelně chodím jen do posilovny a na bazén. Co se posilky týče, tak jsou to čtyři tréninky týdně a momentálně ve třech z nich dřepuji.

Užíváš nějaké doplňky stravy?

Ano, bez nich by to už asi nešlo. V současné době jsou to BCAA, glutamin, kreatin, kloubní výživa, vitamíny, minerály a protein. Mimo přípravu se toho snažím brát co nejméně a nejlépe vůbec nic. Od letoška také spolupracuji s firmou All Nutrition, která mě zásobuje svými produkty. Určitě doporučuji vyzkoušet. A nesmím zapomenout ani na kafe a čokoládu, bez nich se nejen nedá trénovat, ale ani běžně fungovat.

Máš nějaké další koníčky?

Kromě trojboje se aktivně věnuji také atletice, se kterou jsem kdysi dávno ještě před trojbojem začínala. V posledních letech jsou to spíše nárazové tréninky podle nálady a počasí, ale na závody stále jezdím. Ale co mě na ovál přivádí pravidelně, je skupina přípravkářů, které trénuji, jezdím s nimi na závody a každý rok pro ně pořádáme letní tábor. Práce s dětmi mě baví, a i když nás to někdy stojí spoustu sil a nervů, je to činnost, která je alespoň smysluplná. Navíc nic člověku neudělá takovou radost jako pozitivní ohlasy dětí nebo rodičů, toho si opravdu cením.


Martina s Pavlou Kladivovou
Kterým atletickým disciplínám se věnuješ?

Odjakživa jsem byla zařazená mezi vrhače, ale naštěstí jsme měli trénink dost všeobecný a rozmanitý. Hodně jsme běhali, na vrhače tedy rozhodně, včetně překážek. Jezdili jsme i na sedmiboje a halové pětiboje, běhala jsem na závodech 1500 metrů i dlouhé štafety, a i když zrovna ty moje výkony nebyly nic moc, moc ráda na to vzpomínám. Z vrhačských disciplín a vůbec všech mám nejraději kladivo a disk, jen mě mrzí, že v Přerově nejsou podmínky pro kladivářský trénink. Všechno rvát přes sílu nejde, i ta technika je potřeba.

Jaký je vůbec tvůj vztah ke sportu?

Sport mě baví jako takový, je to radost a závislost zároveň. Primárně se samozřejmě věnuji trojboji, ale jenom zvedat činky by mě nebavilo, takže více či méně pravidelně běhám, jezdím na kole, plavu, bruslím… No a protože jsem soutěživá a potřebuji motivaci, občas mě napadne jen tak z hecu vyzkoušet nějaký závod, jako je třeba Ocelový muž a žena nebo bikové závody. Sice pak v cíli vždy padnu únavou, ale ta radost z překonání sebe sama za to rozhodně stojí.

Ocelová žena zní zajímavě, o jaký závod se vlastně jedná?

Je to silově-vytrvalostní pětiboj a disciplíny jsou benč a shyby na maximální počet opakování, sedy lehy za dvě minuty, běh na zhruba 5 km a silniční časovka asi 45 km. Ženy od letoška benčují s 35 kg a muži se 70 kg. Od jara do léta se postupně koná pět závodů na různých místech ČR a na posledním z nich se vyhlašuje celkové pořadí. Mně to vzhledem k trojbojařské termínovce s účastí vždy vyšlo až na ten poslední do Bartošovic, ale některý rok, možná už ten příští, bych se chtěla zmáčknout a absolvovat alespoň tři závody. Ale vše záleží na termínech závodů.

A cyklistika?

Čistě cyklistické závody jsem absolvovala dva, oba loni v květnu. Vlastně jsem ani moc jet nechtěla, ale kamarádi cyklisté mě vyhecovali, protože oba dva závody mají následující den doprovodný program (dětské závody a nadační běh městem), na které tak jako tak chodíme pomáhat. Prostě chtěli, abych tak jako oni absolvovala kompletní program. První z nich byl Šela Maraton v Lipníku nad Bečvou, který se loni jel zároveň jako MČR, a druhý Mamut Tour, závod na domácí půdě v Přerově. Na Šele jsem jela padesátku, takže to nebylo nic moc, je to na mě moc dlouhé, zato Mamut vyšel perfektně. Tam jsem jela jen "fitness jízdu" na 30 km, ale moc fitness to nebylo, pršelo celý den předtím a ještě asi první půlku závodu, byla celkem zima, všude bláto, ve kterém jsem se několikrát vyválela… Prostě úžasný zážitek. Dojela jsem druhá a dozvěděla se to tak pozdě, že jsem ani nestihla vyhlášení.

Chtěla bys na závěr někomu poděkovat?

Moc bych chtěla poděkovat všem blízkým lidem za to, že mě drží nad vodou, úžasné masérce paní Sedláčkové za to, že mě udržuje v provozuschopném stavu, klukům, se kterými trénuji, a také klukům z oddílu a hlavně předsedovi za to, že mi pomáhají na závodech.

Děkuji za rozhovor, gratuluji k soutěžním výsledkům a přeji hodně úspěchů na soutěžích, na které se v letošním roce chystáš.


Martina Koutňáková




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie