Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Jak probíhala soutěž
World´s Strongest Man 2012?

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Čas: 24. září - 1. října. Místo: Commerce Casino, Los Angeles, USA. Cíl: najít nejsilnějšího muže planety pro rok 2012.

Stát se nejsilnějším mužem světa znamená absolvovat několikadenní maratón 12 náročných až brutálních soutěžních disciplín (6 při kvalifikaci, 6 při samotném finále), dobře rozložit síly a energii, posbírat nejvíce bodů a zůstat při tom pokud možno vcelku, bez toho, aby se různé části těla potrhaly či polámaly. K tomu musíte občas čelit i nepochopitelným rozmarům pořadatelů, kteří chtějí otestovat nejen Vaši sílu a kondici, ale i akrobatické schopnosti a odolnost nervů. Toho letos organizátoři dosáhli především opětovným zařazením dřepu s hladkou tlustou osou v jedné z kvalifikačních skupin. Osa se hodí ke všemu možnému, jen ne ke dřepu. Pro velký úspěch, který mělo toto cirkusové číslo v minulém roce, museli závodníci opět ve spodní pozici mlátit činkou do napevno nastavených zarážek, což jim jistě celou proceduru s osou klouzající na zádech ještě více zpříjemnilo. Snad se organizátoři příští rok konečně polepší, jinak reálně hrozí, že některý ze členů realizačního týmu World´s Strongest Man bude strongmany rozsápán a sněden.

Tolik stručný úvod do 35. ročníku nejprestižnější soutěže strongmanů. Více než na dění v semifinále bych se chtěl nyní zaměřit na některé zajímavosti o závodnících, kteří patřili v průběhu letošního World´s Strongest Man mezi ty nejsledovanější. Ani letos nebylo o překvapení nouze a pořadím vydatně zamíchali borci, se kterými mnozí vůbec nepočítali.

Brian Shaw

Jaké výkony předvede Američan Brian Shaw, bylo velkou neznámou. Začátkem března tohoto roku si totiž hned při prvním opakování úvodní disciplíny na Arnold Strongman Classic kompletně utrhl levý biceps. To, že s takovým zraněním absolvoval celý zbytek soutěže a umístil se na čtvrtém místě, je asi ta nejšílenější věc, o jaké jsem kdy ve spojení se strongman scénou vůbec slyšel. Každopádně si takové zranění vyžádalo operaci a následovalo několik týdnů rehabilitace. To znamená, že Shawovi zbývaly necelé tři měsíce na trénink před World´s Strongest Man 2012 a navíc musel operovanou paži značně šetřit. Jak obstál? Už úvodní fotografie z místa soutěže ukazovaly Shawa, který vypadal, že váží asi tak čtvrt tuny a že je, soudě podle úsměvu, ve velmi dobrém rozmaru. Nakonec se ale ukázalo, že odhad hmotnosti na základě fotografie je mylný, strongman z Colorada je stejně štíhlý jako v minulém roce a má sotva 205 kilo. No, co dodat...

Zydrunas Savickas

Velký, mocný "Big Z". Co od něj můžeme čekat? Ztratí výkonnost a podlehne náporu mladých dravců ve strongman vodách? Vždyť už je mu 37 let a za svou téměř dvacetiletou (!) soutěžní kariéru absolvoval více než 150 soutěží. To by podle všech předpokladů mělo stačit k tomu, aby se už minimálně 3x rozpadl na součástky a 5x odešel do invalidního důchodu. Už loni se mohlo zdát, že se konec jeho éry blíží. Brian Shaw mu sebral titul na World´s Strongest Man 2011 a letos na Arnoldu bral Savickas až třetí místo, když marně hledal rovnováhu s obří jednoručkou nad hlavou a ztrácel úchop v závěrečné Frame Carry. Už v semifinále World´s Strongest Man byl ale hodně přesvědčivý, a jak se později ukázalo, není nejúspěšnějším strongmanem historie co do počtu titulů a světových rekordů jen tak náhodou.

Derek Poundstone

Dereka Poundstona sleduju už od té doby, co se v roce 2008 bleskovou rychlostí probojoval mezi elitu. Během těch čtyř let byl několikrát zraněný (natržený prsní sval před Arnoldem 2008, natržený kvadriceps těsně před startem na World´s Strongest Man 2010 nebo prasklý obratel v přípravě na Arnold Strongman Classic 2011) a pokaždé se vrátil a znovu a znovu se dral na přední místa, i když musel čelit nové generaci monstrózních soupeřů, kteří jsou vyšší, o desítky kilogramů těžší a mnohdy i silnější než on sám. Tentokrát Derek nastoupil nezraněný a ve skvělé formě, ale stalo se to, co asi čekal málokdo. Ačkoliv opět předvedl neskutečný výkon při zdvihu 95kg jednoručky (11x v limitu jedné minuty) a exceloval při přehazování sudů přes hrazdu, přesto nepostoupil ze své kvalifikační skupiny do finále.

Jean-Francois Caron

Kde se vzal, tu se vzal, přišel dosud v podstatě neznámý kanadský strongman a k údivu všech vyšachoval z kvalifikační skupiny Dereka Poundstona. Caron zabral v kvalifikaci naplno, předvedl impozantní výkon v mrtvém tahu (se 14 opakováními překonal vyhlášené tahové přeborníky Savickase, Shawa i Poundstona) a exceloval ve zdvihu Atlasových kamenů. To byl možná důvod, proč Caron poté ve finále zcela vyhořel. Kvalifikační systém totiž vyžaduje i trochu taktizování. Pokud se v kvalifikaci zcela vyčerpáte, je dost pravděpodobné, že na finále už Vám jednoduše nezbyde energie. Pokud máte ale ve skupině silné soupeře a disciplíny nejsou zrovna Váš šálek kávy, nic jiného než zabrat na 110 % Vám nezbývá. Savickas a Poundstone byli hodně silní soupeři a Caron ukázal mimořádné kvality, když z této skupiny postoupil. Na stejné výkony ve finále už mu ale energie nezbyla.

Krzysztof Radzikowski

Co předvede tenhle polský strongman s neskutečnou tlakovou silou ramen? Už v minulém roce byly jeho tréninkové výkony předzvěstí velkých úspěchů, ale nakonec se nedokázal z kvalifikace probojovat do finále v konkurenci zkušenějších závodníků. Letos se ukázal v ještě lepší formě a většina kvalifikačních disciplín mu vysloveně sedla jako ulitá (Viking press, Super Yoke, mrtvý tah), takže si vybojoval druhou postupovou pozici za suverénním Terrym Hollandsem. Někteří ho označují za nástupce legendárního Mariusze Pudzianowského (který Radzikowského mimochodem trénoval). Na to, aby se stal stejným fenoménem, má Radzikowski přeci jen několik nezanedbatelných trhlin ve svém pancíři, ale jisté je, že pokud se dokáže ještě zlepšit, mohl by dosáhnout i na nejvyšší tituly.

Vytautas Lalas

Třicetiletý Litevec Lalas je ze stejné "stáje" jako Zydrunas Savickas a byl nejmenším závodníkem, který se letos probojoval do finále World´s Strongest Man. S váhou necelých 150 kg a výškou 178 cm se mezi ostatními strongmany téměř ztrácel (ne tak ovšem šířkou ramen, která téměř odpovídá jeho výšce a dodává jeho postavě tak trochu komiksové proporce). Co ztrácí na mohutnosti (dá-li se to o 150kg hromadě svalů vůbec říct), dohání silou. Má brutálně silné nohy (dřep přes 400 kg jen s páskem a bandážemi na kolena), ramena (čistý tlak ramen ve stoji s váhou přes 180 kg) i záda. Díky své komplexnosti snadno zvítězil ve své kvalifikační skupině a ve finále nakonec dosáhl svým suverénním výkonem tak vysoko, že tomu mnozí ani nechtěli věřit.


Finále

Samotné finále soutěže World´s Strongest Man 2012 doznalo několik změn. Finálovou disciplínou nebylo poprvé po téměř dvou desetiletích klasické zvedání velkých betonových koulí na podstavce (Atlas Stones), ale disciplína zvaná Power Stairs, při které závodníci zvedali do schodů postupně několik kusů závaží. Místo Atlasových kamenů se objevilo zvedání kamenů přírodních, tedy o různých tvarech, velikostech a hmotnostech. Že je World´s Strongest man v první řadě televizní soutěž, bylo bohužel zjevné hlavně v semifinálových kolech, kde počet diváků málokdy přesáhl 2 - 3 desítky. Finále už bylo o něco povzbudivější, ale o bouřlivé atmosféře, jakou dokázal vytvořil například pětitisícový dav na soutěži Fortissimus, si mohli závodníci nechat leda tak zdát.

V první disciplíně, kde organizátoři opět projevili svoji zlomyslnost, když nechali závodníky nosit Super Yoke s téměř dvoumetrovou základnou, která se při sebemenším zhoupnutí okamžitě "zapíchla" do země, bodoval Shaw, za ním trochu překvapivě Lalas a na třetí pozici už ne tak překvapivě Jenkins, který loni při téhle disciplíně doslova smetl celé startovní pole. Ne zrovna ideální start ve finále předvedl Savickas, který skončil až sedmý a musel dohánět velkou bodovou ztrátu.

To se mu povedlo hned při následující disciplíně, kterou byl Log Lift, zdvih masivní dřevěné klády na maximální výkon. Postupové mety byly stanoveny na 170, 185, 200, 210 a 220 kilogramů. Už 170 kilogramů se ukázalo nepřekonatelnými pro Carona, který se tak po předposledním místě v úvodní disciplíně beznadějně propadl na dno ve výsledkové tabulce. Na 170 kilech skončil obrovitý Angličan Terry Hollands, který má jedinou výraznou slabinu, a to právě tlakové disciplíny. Se 185 kily si poradili Brian Shaw, Hafthor Bjornsson, Johannes Arsjo a Ervin Katona. 200 kilo se stalo kořistí Litevce Lalase a nad magickou hranici pokračovala už jen trojice tlakových supermanů. Radzikowski zvedl impozantních 210 kilo, ale na další pokus již nenastoupil. Mike Jenkins se pokoušel o 220, ale jen těsně neuspěl. Kdo sázel na jasného vítěze disciplíny v osobě "Big Z" Savickase, nemýlil se. Jeho tlakově naprosto přesvědčivých 220 kilo nad hlavou vzbuzuje otázku, kolik by dokázal zvednout naprosto svěží a při ideálních podmínkách. 230 kilo? Ještě víc? Osobně doufám, že se jednou rozhodne nezvyšovat světový rekord po 2,5kg krůčcích, ale šokuje všechny výkonem, který zůstane mnoho následujících let nepřekonán.

Bus Pull (tahání autobusu) žádné velké překvapení nepřineslo. Plný počet bodů sebral Hollands, druhý byl monstrózní, 207 cm vysoký a přes 200 kg vážící, teprve čtyřiadvacetiletý (!) Hafthor Bjornsson (svěřenec čtyřnásobného vítěze World´s Strongest Man Magnúse Ver Magnússonona) a třetí byl (tady snad přeci jen trochu nečekaně) nejmenší muž ve finále - Vytautas Lalas, který se tak ujal průběžného vedení, následován Jenkinsem a Savickasem.

Deadlift rozhoduje o výsledku mnoha soutěžích strongmanů a na kláních, jako je Arnold Strongman Classic nebo World´s Strongest Man, platí, že s mrtvým tahem pod 400 kg jste beznadějně odsouzeni potácet se na posledních místech výsledkové tabulky, protože závodníci jako Terry Hollands, Zydrunas Savickas nebo Brian Shaw se svým maximálním výkonem pohybují někde na hranici 430 - 440 kilogramů. To se bohužel stalo osudné jednomu z favoritů, Mikovi Jenkinsovi. V mrtvém tahu s 360 kilogramy zvládl jen 3 opakování a to ho prakticky vyřadilo z boje o medailové pozice. Naproti tomu se svými výkony zformovala v čele tabulky dvojice se značným bodovým náskokem - Lalas (zvládl shodně 7 opakování s Hollandsem) a Savickas, který předvedl do minuty 8 čistých, hydraulických zdvihů. Bez jediného zaváhání, bez jediné známky dotahování osy po stehnech. 8x 360 kilo na standardní ose a standardní výšce. To snad ani nepotřebuje další komentář...

Nestává se, aby o pořadí na prvních dvou místech bylo prakticky rozhodnuto už v předposlední disciplíně, ale tentokrát tomu tak bylo. Při Rock Liftu (zdvihu pěti přírodních kamenů na podstavce) se zranili a následně odstoupili Hollands a Katona a první až třetí místo brali Bjornsson, Savickas a Lalas. V tuhle chvíli už byl náskok dvojice Litevců, Savickase a Lalase, jednoduše příliš velký, než aby se mohl někdo dostat před ně. To se potvrdilo i ve finálové disciplíně, kterou byly Power Stairs - zvedání tří závaží, každé do výšky pěti schodů. Tady podle očekávání předstihl Savickas svého krajana Lalase, který měl dosud nepatrný půlbodový náskok a zaslouženě si vybojoval svůj třetí titul nejsilnějšího muže světa. Třetí místo si díky dvěma vítězstvím v disciplínách vybojoval Bjornsson. Mimochodem, zde si pořadatelé zapsali další "černý puntík", protože nechat platformy neupevněné a nestabilní a problém řešit až poté, co na to upozorní závodníci, to by se na soutěži tohoto formátu stávat rozhodně nemělo.

Zydrunas Savickas potvrdil svoji pozici nejúspěšnějšího strongmana historie. Opět překonal světový rekord v Log Liftu a na své konto si zapsal další titul ze soutěže World´s Strongest Man. Celková bilance, jakou během své kariéry dosáhl (3x vítěz soutěže World´s Strongest Man, 6x vítěz Arnold Strongman Classic, 2x vítěz IFSA Strongman World Championships, 3x vítěz World Log Lift Championships, vítěz soutěže Fortissimus a samozřejmě také vítěz nespočtu soutěží série Champions league a různých lokálních strongman klání), z něj činí opravdový fenomén ve světě síly. Stal se letos mimo jiné také nejstarším strongmanem, který kdy titul na World´s Strongest Man získal (dosud to byl Phil Pfister, kterému se to povedlo v roce 2006 ve věku 35 let). Důkazem toho, že šanci uspět na nejvyšších soutěžích mají i strongmani s menším fyzickým vzrůstem a budoucnost nepatří jen 200kilovým obrům, jakými jsou Shaw nebo Bjornsson, je druhé místo Lalase. Noví a noví strongmani ale přicházejí a předvádí výkony, jaké byly ještě před pár lety nepředstavitelné, a můžeme jen hádat, čeho se v budoucnu ještě na nejvyšších soutěžích dočkáme.


World´s Strongest Man 2012 - konečné výsledky

pořadíjméno
1. Zydrunas Savickas
2. Vytautas Lalas
3. Hafthor Bjornsson
4. Brian Shaw
5. Mike Jenkins
6. Krzysztof Radzikowski
7. Terry Hollands
8. Jean Francois Caron
9. Johannes Arsjo
10. Ervin Katona

Kompletní výsledky ze všech kvalifikačních skupin i finále naleznete zde.

Videa diváků, kteří zaznamenali dění soutěže, si můžete prohlédnout na YouTube kanálech zde
a zde a řadu fotografií a videí naleznete i na Facebooku.


Zdroj:
Marunde-Muscle.com
Facebook.com
Twitter.com
spidertack.com



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

06.10.20:33los-lemplos - Unbelievable...
05.10.22:53Patrik92 - diky za odpověd
05.10.15:25MUČUG-MU - Ja by som chcel poďakovať redakcii za to, že tu uverejňuje..
05.10.14:45Bodza - Pripájam sa k Shamrockovi s chválou Cizových článků - jsou..+1
05.10.13:12CIZOPASNIK - Moc děkuji za pochvalu, potěší! :)
05.10.13:08Shamrock - Chtel bych podekovat Cizopasnikovi za super clanek, pises ..+4
05.10.09:03CIZOPASNIK - Yoke měl 450 kilo a autobus si nejsem jistý, ale tuším že ..+1
04.10.21:37Patrik92 - jaká byl hmotnost super xoku a autobusu neví někdo??
04.10.21:12Jenda26 - *88* jdu se vybrečet po tom co jsem si je porovnal s sebou..+3
04.10.17:19superfosfat - Autor snad neumí napsat nezáživný článek *79* Jinak leto..+3
04.10.16:33chmelar616 - jojo zydrunas je nejlepší ,fandil jsem mu*79* *32* +3
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie